Drumeții în Munții Făgăraș
Ajungem azi în sudul României, în partea montană a județului Argeș. Aici veți găsi celebra șosea de altitudine, Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase din România.
Daniel Onea, 15.03.2022, 15:15
Ajungem azi în sudul României, în partea montană a județului Argeș. Aici veți găsi celebra șosea de altitudine, Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase din România. Tot aici, există și trasee de aventură, pe creste, pentru cei cu experiență, care doresc fie să-și cunoască limitele, fie să și le depășească. Totuși, până de curând, această zonă nu era destinată începătorilor, acelora care nu doresc să facă performanță, ci doar să se bucure de natură. Ovidiu Stan este ghid local și național, cofondator Explore Transfăgărășan și Via Valahia.
„Dacă tot am avut perioada asta de doi ani în care pandemia a jucat feste operatorilor din turism, ne-am gândit în tot timpul ăsta să construim ceva. Via Valahia a pornit de la ideea de a călători la pas sau cu bicicleta, de a descoperi locuri și comunități noi. Suntem câțiva oameni, o comunitate care ne-am numit Explore Transfăgărășan, și ne-am gândit să dăm o esență locurilor în care am copilărit și am crescut. Avem și șansa de a fi crescut în niște locuri cu o istorie aparte. Când spun Via Valahia, spun, în primul rând, Corbii de Piatră. Este vorba despre un sat cu o istorie deosebită, în care există o biserică celebră, săpată în stâncă. În această biserică găsim cele mai vechi picturi rupestre. De asemenea, pe acest traseu, găsim Căsuța Albastră, un fel de căsuță humuleșteană a scriitorului Ion Creangă. Este un mic muzeu deschis turiștilor, cărora li se prezintă cum arăta viața de odinioară a satului argeșean. Plecând de la Corbii de Piatră, străbatem colinele dintre satele Nucșoara, Brăduleț, Brădetu, tocmai ca noi, călătorii, să descoperim frumusețea autentică a acelor locuri. Sunt zone de belvedere și grădini din care putem admira Munții Făgăraș în toată splendoarea lor.”
L-am întrebat pe Ovidiu Stan de ce Via Valahia este recomandată ca traseu tematic, nu montan. „Acest traseu poate fi abordat de toată lumea, de la sportivi, până la familii cu copii, fără o pregătire aparte. Vreau să dezvoltăm în continuare proiectul, astfel încât să avem o destinație pentru toți iubitorii de natură. Parcurgerea traseului cu bicicleta a fost și ea o componentă interesantă, întrucât nu se merge doar pe asfalt, ci avem și un pic de mountain bike. Prietenii mei de la Asociația Montană Vidraru au propus componenta de mountain bike, care începe să prindă contur și nu ne vom opri aici. Deocamdată, am marcat traseul. În etapele următoare, ne vom ocupa de panouri informative, de tracker GPS și de bornele-simbol.”
Cum a apărut „Explore Transfăgărășan”? Ovidiu Stan, ghid local și național, cofondator Explore Transfăgărășan și Via Valahia. „Am creat comunitatea Explore Transfăgărășan cu câțiva ani în urmă. Mi-am dorit să strâng în jurul meu iubitori de natură, oameni care gândesc la fel. Împreună cu câțiva prieteni, ne-am gândit să creăm în nordul județului Argeș pentru promovarea turismului outdoor. Punem foarte mare accent pe ieșirea în natură. Știm cu toții că stăm ore în șir în fața laptopului, muncind de la birou și de acasă. Astfel, oamenii au nevoie să se reconecteze cu natura în cel mai pur mod. Am vrut să promovăm intens drumețiile de tipul Via Valahia, fiindcă, înainte de toate, natura înseamnă sănătate fizică și mentală. De câte ori primim reacții pozitive de la turiști, țelul nostru este atins. Ținem mult la protejarea mediului și am desfășurat și câteva activități de ecologizare și ne-am dorit să dăm o altă față acestui tip de turism. Am reușit să avem rezultate foarte bune prin campaniile de ecologizare.”
Iată așadar o invitație pentru un sejur în natură, cu respect față de natură. Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!