Dino Parc, Râşnov
Situat la 15 km de Braşov, cea mai vizitată destinație din România, după București, oraşul Râşnov, cu o populaţie de circa 16 mii de locuitori, se bucură, la rândul lui, de interes din partea turiştilor.
Ștefan Baciu, 20.08.2024, 15:15
Situat la 15 km de Braşov, cea mai vizitată destinație din România, după București, oraşul Râşnov, cu o populaţie de circa 16 mii de locuitori, se bucură, la rândul lui, de interes din partea turiştilor. La Râşnov se află o cetate medievală, aflată în prezent în proces de reabilitare, accesul vizitatorilor fiind permis doar în grădina acestui obiectiv. Prima cetate, din lemn şi pământ, a fost construită de cavalerii teutoni la începutul secolului al 13-lea. Ulterior, coloniştii saşi au folosit piatra pentru refacerea fortificaţiilor care pot fi văzute în prezent. Cetatea medievală a fost şi o sursă de inspiraţie pentru organizarea unor evenimente culturale precum un festival de film istoric sau un festival de muzică rock.
Tot pe Dealul Cetăţii, unde se află acest sit istoric, mai este un obiectiv turistic care, de la an la an, a devenit tot mai atractiv. Dino Parc a fost deschis în urmă cu aproape 10 ani, fiind conceput ca un parc de distracţii pentru familiile cu copii, care au găsit aici machete de dinozauri în mărime naturală, expuse pe o suprafaţă de circa 4 hectare. În fiecare an, aici vin circa cinci sute de mii de turişti, ceea ce plasează acest parc tematic în topul celor mai vizitate locuri din România, după cum am aflat de la Gabriel Bucşa, ghid la Dino Parc Râşnov:
„Cei mai buni ani ai noștri au fost după perioada de pandemie, după 2020. Vorbim de anul 2021 şi 2022, au fost cei mai buni, în sensul că turiștii români au ales să vină aici, la noi, la parc. Înainte de pandemie am avut și mulți turiști străini, dar, odată cu pandemia, s-au mai împuținat. În momentul de față ca atracție turistică suntem cam pe locul doi în România, după Castel Bran. La nivelul turiștilor cu familie, cu copii, suntem chiar pe locul întâi. Principala noastră atracție sunt 120 de dinozauri în mărime naturală. După ultimele cercetări în domeniu, cam asta este mărimea lor, Culoarea și restul, din păcate, încă nu am ajuns științific atât de departe încât să le-o determinăm, Toți dinozaurii sunt amplasați în pădure.”
În apropierea fiecărui exponat se află un panou cu informaţii despre acel dinozaur sau animal preistoric. Pe traseul de vizitare se află şi un mic vulcan care simulează o erupţie, precum şi o platformă care exemplifică câteva tipuri de cutremure. Unul este provocat de mişcarea plăcilor tectonice, altul de o erupţie vulcanică, cel de-al treilea fiind cauzat de o turmă de seismosaurus. Acesta era un dinozaur de peste 30 de tone şi cu o lungime de 45 de metri care, atunci când se deplasa, făcea pământul să tremure. Desigur, nu lipsesc spaţiile de joacă pentru copii, care au posibilitatea să afle multe lucruri interesante despre dinozauri şi despre lumea lor dispărută.