Delta Dunării
Delta Dunării, a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național
Ana-Maria Cononovici, 08.04.2023, 12:54
Urmăm şi astăzi destinaţiile turistice evidenţiate în Top 10 Destinații FIJET România 2023. După cum v-am obişnuit de ceva vreme urmărim să vizităm acele locuri din ţară vizitate, propuse, votate şi apoi premiate de Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, pentru valoarea lor turistică. Am ajuns astăzi la locul 3: Delta Dunării, a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național.
Destinaţia fiind propusă de Diana Dumitru, redactor şef Top Business, am invitat-o să îşi susţină alegerea: “Delta Dunării, parte a patrimoniului UNESCO, e un loc unic în lume, unde industria ospitalității a fost în permanență pregătită să primească turiștii pentru practicarea turismului responsabil, armonios, îmbinat cu biodiversitatea, multiculturalitatea, tradițiile și gastronomia locală. Biodiversitatea unică în lume găzduiește peste 100 de specii de pești și mai mult de 350 de specii de păsări. Obiceiurile transmise din generație în generație stau mărturie a unicității locului și sunt permanent integrate în programele culturale pentru turiști. Activitățile de agrement prezente în oferta turistică locală propulsează zona în topul clasamentului destinațiilor turistice autentice din România. Numeroasele biserici, monumente și vestigii culturale aflate în zonă: Schitul Stipoc, situat între Mila 23 și Chilia, unde accesul se face doar pe apă, Biserica Nașterea Maicii Domnului, cetăți precum Histria sau Enisala, cât și unicitatea Pădurii Letea adaugă valoare incontestabilă arealului.
În Delta Dunării poate fi practicat turismul gastronomic, turismul religios, turismul arheologic, turismul făcut cu maşina, cu bicicleta, cu caiacul, cu barca, turismul de deltă, dar şi de Marea Neagră.
Delta Dunării și județul Tulcea sunt destinații care oferă un turism lent, de vizitare, armonios îmbinat cu biodiversitatea, multiculturalitatea, tradițiile și gastronomia locală, vizitatorii putându-se bucura de ceea ce se numeşte “turism deltaic. Pe lângă plimbările cu caiacul sau cu stand-up padell-uri şi biciclete de apă, există varianta plimbării cu barca, condusă de cineva din zonă. Trebuie însă precizat că accesul pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei se poate face în baza permiselor de acces pentru turişti, acces auto sau acces ambarcaţiune şi că toate acestea pot fi procurate online, de pe site-ul ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării) sau prin SMS. A vizita Delta Dunării înseamnă a respecta natura şi a te bucura de o varietate imensă de specii şi de habitate, care fac rezervaţia unică, dar respectând particularităţile zonei.
Particularitatea gastronomică a deltei constă în adaptarea tuturor mâncărurilor tradiţionale în varianta de peşte. Există, astfel, drob de peşte, friptură de peşte, numită aşa pentru că se pune la cuptor cu cartofi cu tot, cârnaţi sau mici de peşte, perişoare de peşte, preparate fie în ciorbă, fie marinate. Ciorba sau borşul de peşte cunoaşte, de asemenea, mai multe variante de preparare, una cu mai multe tipuri de peşte ce se găsesc în ciorbă, alături de legume tăiate bucăţele mici, iar alta cu zeama în care a fiert peştele, cu legume în ea, servită separat, în timp ce peştele, de această dată de mari dimensiuni, este servit pe platou, alături de legume fierte şi sos de maioneză cu usturoi.