Culele din Oltenia
Oltenia se remarcă prin construcții specifice, cu o vechime de câteva secole, care pot fi întâlnite în județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
Ștefan Baciu, 31.10.2023, 15:35
Oltenia se remarcă prin construcții specifice, cu o vechime de câteva secole, care pot fi întâlnite în județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Se numesc cule, un cuvânt de origine turcească și au forma unui turn, cu ziduri de piatră sau din cărămidă, cu grosimi de circa un metru. Accesul de la un etaj la altul se face pe o scară interioară de lemn.
Culele au fost construite de boierii locului în scop de apărare în fața raidurilor unor mici grupuri înarmate. Astfel de construcții înalte și cu ziduri întărite pot fi întâlnite și în alte țări din Balcani, precum Albania, Bulgaria, chiar și în Grecia. Cula Greceanu, una dintre cele două cule din localitatea Măldărești. județul Vâlcea, pare a fi cea mai veche din România, fiind construită în anul 1517. A fost restaurată și se află în circuitul turistic, fiind amenajată ca muzeu.
În ultimii ani, mai multe cule din Oltenia au fost salvate și datorită unor organizații non-guvernamentale. Unele dintre ele au fost restaurate cu ajutorul finanțărilor europene și au fost introduse în circuitul turistic. Este cazul culei Izvoranu Gelbescu din comuna Brabova și a culei Cernăteștilor din comuna Cernătești, ambele din județul Dolj.
Una dintre organizațiile care s-au implicat în salvarea culelor este Asociația Inima Olteniei, alături de care au venit mulți voluntari. Președinta Asociației, Liana Carina Tătăranu, ne-a vorbit despre eforturile de salvare și de introducere a culelor din Oltenia în circuitul turistic:
Noi sperăm ca, în viitorul apropiat, adică în următorii 2 ani, să fie cât mai multe astfel de cule vizitabile, pentru că există și un program cu finanțare europeană care se numește Traseul culelor” și în cadrul acestui proiect vor mai fi restaurate încă cinci sau șase cule, care vor fi introduse în circuitul turistic. Vor fi restaurate, inclusiv cele două cule de la Măldărești, care și acum se găsesc în circuit și care sunt cele mai cunoscute dintre toate. Au fost recent restaurate două din culele din Dolj, cula de la Brabova și cea de la Cernătești și care deja sunt introduse, cred că de vreo lună de zile, în circuitul turistic și vizitate. Va fi, de asemenea, restaurată cula de la Șiacu din Gorj, pe care Asociația Inima Olteniei, prin proiectul Ambulanța pentru monumente, a pus-o în siguranță în anul 2020 și care este pe lista indicativă UNESCO.
Vor mai fi și două cule din Mehedinți, Cula lui Tudor și Cula lui Nistor, unde, de asemenea, Asociaţia Inima Olteniei a lucrat anul trecut. Am pus-o în siguranță și sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat să se întâmple același lucru și cu Cula Crăsnaru de la Groșerea, unde Asociația Inima Olteniei în momentul de față este cu voluntarii și o punem în siguranță. Este una dintre cele mai frumoase, se spune, cule ale Olteniei, la fel aflată pe lista indicativă UNESCO. Sperăm că și aceasta va fi introdusă în în circuitul turistic. Îmi doresc foarte mult ca aproape toate din culele care încă mai sunt în în picioare în momentul de față sau cel puțin 70% dintre ele, să fie în viitorul apropiat introduse în circuitul turistic.”
Aceste cule, aflate între Carpații Meridionali, Dunăre și râul Olt, erau situate la o distanță de 20-30 de km una față de cealaltă și aveau și rolul de a semnala eventuale atacuri. Devenite atracții turistice, în unele cule aflate în proprietate privată au fost amenajate și spații de cazare.