Cu familia, în mijlocul naturii
Deplasările cu bicicleta, pe trasee care includ obiective istorice, atracții naturale și zone de relaxare, reprezintă o variantă de a petrece o zi sau un sfârșit de săptămână departe de agitația și zgomotul orașului.
Ștefan Baciu, 04.06.2024, 16:46
Deplasările cu bicicleta, pe trasee care includ obiective istorice, atracții naturale și zone de relaxare, reprezintă o variantă de a petrece o zi sau un sfârșit de săptămână departe de agitația și zgomotul orașului. În zona colinară a județului Prahova există astfel de trasee care trec prin apropierea unor obiective istorice și prin zone împădurite şi care includ și opriri la crame, pentru degustări de vinuri, Prahova fiind unul dintre județele României cu întinse suprafețe de viță de vie. Ana Voican, organizatoare de evenimente în aer liber, propune astfel de evadări din orașe pentru a petrece câteva ore în mijlocul naturii:
„Noi am pregătit undeva la 30 de ieșiri până la sfârșit de toamnă. Iar ca locații ne vom îndrepta către Dealul Mare, pentru că acolo avem și posibilitatea de a vizita cramele din zonă, însă și în apropierea Bucureștiului și a Ploieștiului, în munți, în Munții Bucegi, vom merge atât cu bicicleta, cât și în drumeție. Sunt programe pentru o zi, pentru că noi am observat că de cele mai multe ori participanții optează pentru această variantă. Se pregătesc de dimineața și la final de zi se întorc către case, însă totodată noi am gândit și programe de weekend, cu două nopți de cazare, pentru că am încercat să adaptăm programul cât să putem să facem mai multe activități într-un weekend, atât pe zona aceasta de mers pe biciclete, cât și drumeție, cât și câteva activități de grup, olărit, ateliere. Avem acces la aceste persoane minunate care îți creează o poveste și te duc cumva înapoi în timp, îți arată care este procesul atât pentru olărit manual, cât și automat. Îți arată care este procesul, apoi de uscarea lutului și de pregătire a lui, de pictare, ca să poți să pleci acasă cu ceea ce ai făcut.”
Astfel de programe sunt destinate, în general, familiilor cu copii, care pot parcurge cu ușurință trasee de 20-25 de km și cu diferență de nivel de circa 300 de metri. Există însă și trasee mai lungi, de circa 60 de km, pentru cei obișnuiți să facă efort. Acestora li se pot alătura și începătorii care au posibilitatea de a utiliza biciclete electrice. Pentru a fi mai aproape și pentru a petrece mai mult timp în mijlocul naturii, Ana Voican propune o activitate care presupune chiar și campare:
„Este un festival pe care îl organizăm în Munții Buzăului. Este de fapt o întâlnire în care renunțăm pentru 4 zile la dispozitive electronice, evadăm din orașe și mergem în mijlocul naturii. Acolo, în aceste 4 zile, creăm povestea verii, pentru că anul acesta va avea loc chiar la începutul vacanței de vară, 21-24 iunie și facem foarte multe activități în zona aceasta de mișcare în natură: de la ture cu bicicleta, până la sporturi pe apă, rafting, caiac, până la cățărări sau drumeții, via ferrata, tiroliană, drumeții prin împrejurimi.
Totodată este un festival dedicat familiilor cu copii. Și atunci, pentru toate cele 4 zile, pe lângă aceste activități am adăugat și ateliere de creație, ateliere de pictură, ateliere educative atât pentru copii cât și pentru adulți. Evenimentul are loc în Munții Buzăului, în zona Pătârlagele, într-o zonă de camping. Este un camping pe care noi l-am ales tocmai în ideea să fie prietenos pentru familii cu copii.”
Confecționarea și înălțarea zmeelor de hârtie, pictură pe pietre, teatru pentru copii, spectacole de magie și cârnați rumeniți la jar, pe traseul de drumeție, reprezintă câteva dintre activitățile acestui festival care se pot transforma în tot atâtea amintiri de neuitat.