Cu caiacul în Delta Dunării
Astăzi vă propunem un program dedicat iubitorilor de fotografie, natură şi activităţi fizice, precum ture cu caiacul. Vă propunem irezistibila Deltă a Dunării, un paradis natural, situat în partea estică a României, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul îşi încheie lungul drum de 2.860 km de la izvorul său din Munţii Pădurea Neagră din Germania.
Ana-Maria Cononovici, 18.05.2024, 15:10
Astăzi vă propunem un program dedicat iubitorilor de fotografie, natură şi activităţi fizice, precum ture cu caiacul. Vă propunem irezistibila Deltă a Dunării, un paradis natural, situat în partea estică a României, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul îşi încheie lungul drum de 2.860 km de la izvorul său din Munţii Pădurea Neagră din Germania.
Din anul 1990, de la instituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, accesul cu autovehicule în zonă, se face în baza unui permis de acces pentru autovehicule, ce este condiţionat de plata unui tarif în valoare de 100,00 lei/autovehicul/an, respectiv 10,00 lei/autovehicul/zi. Permisul se obţine de la: sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, de la Centrele de Informare ARBDD, de la automatele de eliberare permise aflate în Tulcea sau în localitățile din RBDD sau limitrof, sau on-line (la adresa http://www.ddbra.ro/activitati/permise-online.)
Şi pentru că turismul în Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se desfăşoară pe traseele aprobate, care exclud accesul turiştilor în zonele strict protejate, l-am întrebat pe Călin Ene, ghid de turism de aventură de aici cum ne putem bucura de ture cu caiacul:
“Oferim ture de caiac, de la cursuri de iniţiere, pentru începători, de o oră şi jumătate, până la ture de cinci-şase zile, în sălbăticie, în funcţie de nivelul de pregătire şi de experienţă al grupului. La turele în sălbăticie, unul dintre trasee este Tulcea-Sulina, pe care îl face în cinci-şase zile, cu tot echipamentul de campare, cu cort, sac de dormit, haine pentru două-trei zile, mâncare, apă. Acestea sunt pentru oamenii cu experienţă, care au mai mers cu caiacul, care ştiu să monteze un cort, care ştiu că, fiind cald, te ciupeşte ţânţarul, te plouă. Sunt pentru oamenii obişnuiţi cu activităţile outdoor. Am făcut ture de cinci zile şi cu oameni care nu s-au mai dat cu caiacul, dar erau oameni care chiar trăiau outdoor, făceau multe alte activităţi, căţărări şi drumeţii lungi. Nu e important să te fi dat cu caiacul, ci să duci o viaţă sportivă şi să fii un om activ, fiindcă te adaptezi foarte uşor de la orice activitate de anduranţă la caiac.”
După un scurt instructaj privind mânuirea padelelor (a vâslelor cu două capete) şi punerea unei veste de salvare potrivite, poţi porni uşor pe apă, însoţit de ghid, care te va conduce către canale mai înguste, unde ferit de perturbarea creată de ambarcaţiunile mai mari, poţi admira nuferii albi şi galbeni, sau păsările care îşi urmează liniştite activităţile.
Iubitor pasionat al deltei, Călin Ene şi-a continuat descrierea:
“Nu este un traseu de check-in, cum este turismul în ultimul timp. Este un traseu în care nu mergem pe ruta principală, mergem pe Şontea, între braţul Chilia şi Sulina, unde este o porţiune mai sălbatică, Mila 23, cu lacuri foarte sălbatice. Ce poţi vedea? Ai foarte multă informaţie: asculţi Delta, o miroşi, bagi mâna în apă şi o simţi, sunt experienţe aproape intime în Delta Dunării.”
Dintre dificultăţi, una ar putea fi vâslirea în sensul invers al curgerii apei, dar se pot face popasuri pe parcurs, astfel încât turele cu caiacul să fie doar plăcute!
Inutil să vă amintim că în zonă oferta gastronomică abundă în peşte, gospodinele locului tentând cu reţete tradiţionale, mai greu fiind să mănânci altceva.
Aşadar, dacă aveţi condiţie fizică bună, puteţi plănui o vacanţă cu caiacul, iar dacă nu, oricum merită să alocaţi acestei experienţe măcar o oră.