Circuite pascale în Moldova
Proprietari de pensiuni şi hotelieri au pregătit şi în acest an pachete pentru perioada Sărbătorilor pascale, destinate celor care doresc să vadă cum sunt păstrate tradiţiile în diferite zone şi regiuni ale României.

Ștefan Baciu, 08.04.2025, 18:15
Proprietari de pensiuni şi hotelieri au pregătit şi în acest an pachete pentru perioada Sărbătorilor pascale, destinate celor care doresc să vadă cum sunt păstrate tradiţiile în diferite zone şi regiuni ale României. De asemenea, agenţiile de turism propun programe care cuprind vizitarea unor obiective religioase, participarea la slujba de Înviere, precum şi mese tradiţionale, pregătite în pensiuni sau în puncte gastronomice locale.
Florin Bărhălescu este ghid de turism, iar pentru zilele de Paşte a pregătit un tur al obiectivelor religioase din Iaşi:
„Noi, în tururile de oraș, prezentăm atât bisericile, catedralele, mănăstirile ortodoxe, cât și cele catolice cu istoria lor. Am specificat acest lucru pentru că în acest an avem o dublă sărbătoare: sărbătoarea pascală atât pentru ortodocși cât și pentru catolici se va petrece în aceeași noapte.
În turul de oraș pe care îl vom propune în ziua de sâmbătă, cu alte cuvinte, înainte de noaptea de înviere, vom descoperi câteva dintre locurile în care se poate merge pentru a se lua lumină. În primul rând, Catedrala Mitropolitană, Catedralа Catolică. Mai avem în oraș, Mănăstirea Trei Ierarhi, respectiv Sfântul Sava, Galata.
Pentru cei care vor să meargă la una dintre mănăstirile din jurul Iașului, recomandăm Cetățuia sau Golia. Iar în ziua de luni, pentru cei care vor să mai rămână pentru a doua zi de Paști la Iași, recomandăm o excursie la mănăstirile, bisericile din zona Neamțului, unde avem ctitorii din vremea Mușatinilor, cum este la Bistrița, sau, bineînțeles, monumentele UNESCO, bisericile cu frescă exterioară din Bucovina.”
Întradevăr, mănăstirile cu picturi murale se află pe lista atracţiilor turistice ale Bucovinei şi nu doar în perioada marilor sărbători religioase. Cea mai cunoscută dintre mănăstirile bucovinene este Voroneţ, ctitorită de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare. Biserica mănăstirii, ridicată în doar trei săptămâni, în vara anului 1488, este cunoscută pentru culoarea unică de fundal a picturilor, „albastrul de Voroneţ”.
La fel de interesant este şi un circuit al mănăstilor din judeţul Neamţ, la vest de oraşul Iaşi, circuit pe care îl recomandă ghidul de turism Florin Bărhălescu:
„Un traseu foarte frumos al bisericilor, mănăstirilor din zona Neamțului ar cuprinde mănăstirile de maici, Văratec și Agapia. De aici, de la Agapia, se poate merge către Sihla, din Târgu Neamț, Mănăstirea Neamțului, Secu. Recomand la Agapia, muzeul vivant, un muzeu deosebit, în care putem vedea diferențele dintre o chilie de monah, de călugăr și respectiv de monahie, de călugăriţe, cu obiceiurile, cu lucrurile pe care aceștia le aveau și ascultările pe care trebuiau să le îndeplinească.”
Pe lista celor mai vizitate obiective figurează şi Mănăstirea Neamţ, considerată ca fiind cea mai veche şi cea mai însemnată aşezare monahală din istoria Moldovei. Se află lângă Cetatea Neamţului, un loc strategic în Evul Mediu, şi a susţinută financiar de domnitori din neamul Muşatinilor, precum Petru I Muşat, Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare. Primul mitropolit al Moldovei şi stareţ al Mănăstirii Neamţului a fost Iosif I Muşat, tot din neamul Muşatinilor. În secolul al 14-lea, la mănăstirea Neamţ a fost înfiinţată o şcoală de caligrafi şi miniaturişti, iar din anul 1800 a funcţionat o tipografie.
Oferta gastronomică este cu totul deosebită în perioada Sărbătorilor pascale, după cum subliniază Florin Bărhălescu, ghid de turism:
„În Moldova, încă se păstrează vechile rețete de pregătire a bucatelor tradiționale de Paște, respectiv sacrificarea mielului de Paște și pregădirea bucatelor specifice. Toată zona aceasta, mergând până spre Bicaz, Valea Tarcăului, este plină de astfel de puncte gastronomice locale, unde se pot organiza mese specifice, în care să avem inclusiv mâncăruri ciobănești care sunt extrem de savuroase.”
Preparatele tradiţionale de Paşte sunt însoţite şi de vinuri de calitate, obţinute în crame de tradiţie din Moldova. Pe lângă soiuri internaţionale, în podgoriile din Moldova sunt obţinute vinuri din soiuri româneşti, precum Grasa şi Frâncuşa de Cotnari, Zghihara de Huşi, Busuioaca de Bohotin, Feteasca, Tămâioasa şi Şarba.