Cetatea Făgăraşului
Făgăraşul este unul dintre municipiile care a înregistrat o creştere constantă a numărului de turişti, mai ales după ce monumentul istoric din centrul localităţii a fost inclus în topuri internaţionale.
Daniel Onea, 29.04.2017, 13:41
Ne îndreptăm azi către centrul României, în judeţul Braşov, pol de atracţie pentru iubitorii muntelui şi ai monumentelor istorice. Făgăraşul este unul dintre municipiile care a înregistrat o creştere constantă a numărului de turişti, mai ales după ce monumentul istoric din centrul localităţii a fost inclus în topuri internaţionale. În anul 2016, au trecut pragul Cetăţii Făgăraş peste 130.000 de turişti. Edificiul are astfel parte de un record al numărului de vizitatori, pe care reprezentanţii monumentului speră să îl depăşească în 2017.
Horia Pirău, muzeograf la Cetatea Făgăraşului, îşi anunţă mereu oaspeţii că au intrat într-o cetate care nu a fost vreodată cucerită: A fost asediată de 26 de ori, dar nu şi-a deschis niciodată porţile. Aş dori foarte mult ca turiştii din România şi din străinătate să ne viziteze, fiindcă vor vedea o cetate foarte frumoasă. Arhitectura este una de tip renascentist-italian. Planimetria noastră e deosebită de cea a cetăţilor din Transilvania, care sunt realizate în stil Vauban, de stea. A noastră este sub forma unui patrulater neregulat. La capătul părţii de nord-est, cea mai lungă, se află Turnul Temniţei. Din acesta, se vedea orice mişcare la 360 de grade. Pe lângă acestea, nu există suficiente cuvinte pentru a descrie frumuseţea Sălii Tronului. Aceasta se află la etajul al doilea. Este restaurată de aproximativ trei ani. După cum îi e şi denumirea, aici se poate vedea un tron, alături de care este simbolul oraşului Făgăraş, reprezentat de doi peşti. Apoi, avem Sala Dietei. Aici se poate vedea mobilierul de secol XVII. Este reconstituit, având în vedere că în perioada anilor 1948 – 1962 cetatea a fost transformată în închisoare politică comunistă. În urma acestei etape, nu s-au mai găsit multe obiecte.”
Anul acesta, Cetatea Făgăraşului va fi reabilitată prin fonduri europene. Va primi 4,9 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru amenajarea unor ateliere meşteşugăreşti permanente, pentru construcţia a două poduri mobile şi pentru amenajarea fostului şanţ de apărare al cetăţii. Cum a ajuns însă cetatea pe locul doi într-un top european? Horia Pirău, muzeograf: Acum doi ani, câţiva jurnalişti de la celebra publicaţie americană Huffington Post au decis să viziteze România. Într-un periplu transilvănean au trecut şi prin Făgăraş, dar nu s-au prezentat ca jurnalişti. Au fost întâmpinaţi la fel cum ne întâmpinăm toţi turiştii. Rugămintea lor a fost să preia câteva cadre cu o dronă. Bineînţeles că am fost de acord. La sfârşitul vizitei, ne-au spus că ne vor trimite un e-mail, întrucât ne-au pregătit o surpriză. Noi nu am ştiut că aceşti jurnalişti au creat un top 10 al celor mai frumoase castele din Europa. Cetatea Făgăraşului a ocupat locul al doilea, pe primul loc fiind un castel din Germania.”
Astfel monumentul a fost inclus în traseul majorităţii turiştilor pasionaţi de cetăţi şi castele. Iar aceştia găsesc la faţa locului toate informaţiile de care au nevoie, spune Horia Pirău: Avem materiale informative în limbile de circulaţie internaţională cele mai vorbite: engleză, franceză şi germană. Mai avem şi în limba maghiară, iar în viitor vrem să ne promovăm şi în italiană şi spaniolă. Avem turişti care ne vizitează anual. Am decis ca unora să le oferim şi bilete gratuite. Trebuie să recunoaştem că cetatea noastră arată ca acum în mare parte şi datorită turiştilor. Prin contravaloarea acelor bilete noi păstrăm istoria şi facem restaurări acolo unde e mare nevoie.”
În luna august se organizează Zilele Cetăţii, trei zile de spectacol medieval. Pe lângă acest eveniment, nu rataţi programul de weekend oferit turiştilor. În intervalul orar 12.00 – 12.30, la Cetatea Făgăraşului, se face schimbul de gardă.