Castelul Bran
Învăluit în legende şi povestiri istorice, Castelul Bran este situat la circa 30 de km de oraşul Braşov, pe o rută comercială medievală care conecta sudul Transilvaniei cu principatul Valahiei.
Ștefan Baciu, 17.09.2024, 15:15
Învăluit în legende şi povestiri istorice, Castelul Bran este situat la circa 30 de km de oraşul Braşov, pe o rută comercială medievală care conecta sudul Transilvaniei cu principatul Valahiei. Castelul Bran a fost construit în mai multe etape, iniţial fiind ridicat în scop de protejare a drumului de acces şi de vămuire a mărfurilor. Prima fortificaţie, cu un singur turn de apărare, a fost ridicată în anul 1377, ulterior fiind adăugate alte ziduri şi turnuri. La jumătatea secolului al 17-lea, principele Transilvaniei, Gheorghe Rackoczi al II-lea, vinde Castelul Bran, care era o importantă sursă de bani datorită vămuirii mărfurilor, locuitorilor Braşovului. Comunitatea Braşovului l-a avut în administrare până în anul 1920, când l-a oferit Reginei României, Maria. Administrat de familia regală a României, castelul este modernizat cu ajutorul arhitectului Carl Lehman, care îl amenajează pentru a fi locuit.
Castelul a devenit reşedinţa favorită a Reginei Maria care, la rându-i, l-a dăruit fiicei sale, prinţesa Ileana. A fost naţionalizat după instaurarea regimului comunist, iar după 61 de ani, în 2009, castelul a fost retrocedat urmaşilor prinţesei Ileana. Interiorul a fost refăcut, au fost aduse obiecte de patrimoniu astfel încât castelul Bran a intrat în circuitul turistic. Vizitatorii au posibilitatea de a vedea, între altele, apartamentul Regelui României, Ferdinand I şi cel al Reginei Maria, precum şi salonul de muzică unde în perioada interbelică au concertat artişti celebri. Mihnea Moraru, ghid al Castelului Bran a explicat de ce vin aici turiştii români şi străini
„Este un castel care are foarte multe atracții. Noi spunem că este posibil să petrecem o zi întreagă la Castelul Bran, pentru că ne oferă foarte multe momente plăcute. Putem să folosim restaurantul după ce vizităm castelul. Avem parcul în jurul castelului, putem să ne plimbăm, putem să petrecem momente frumoase aici. Bineînțeles, există și posibilitatea de a participa la diversele evenimente care au loc la Castelul Bran, cu diferite ocazii. Noi spunem că este un mix, pentru că asta face o poveste de succes, această îmbinare a realității istorice cu mitul și legenda lui Dracula.”
Contele Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume al scriitorului irlandez Bram Stoker, este confundat adesea cu Vlad Ţepeş, cel care a condus principatul Valahiei. În timp ce Dracula este un vampir care locuieşte în ruinele unui castel din Munţii Carpaţi, Vlad Ţepeş este un personaj istoric care, la mijlocul secolului al 15-lea, a condus campanii militare antiotomane, dar a făcut şi incursiuni în zona Branului şi a Braşovului pentru a-i pedepsi pe negustorii care refuzau să i se supună şi să plătească dările. Astfel a apărut imaginea unui domnitor crud, care îşi persecuta supuşii.
În Castelul Bran există o expoziţie dedicată contelui Dracula, Lui Vlad Ţepeş, precum şi o secţiune numită ”O istorie a spaimelor în Transilvania”, inspirată de faptul că în satele din jurul Branului, dar nu numai, oamenii credeau în existenţa unor spirite malefice, numite stafii sau steregoi, variantă a cuvântului strigoi. Astfel, poveştile locului amintesc pe oameni cu o existenţă normală în timpul zilei care se transformau noaptea în strigoi şi îi bântuiau pe ceilalţi.
Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Anul trecut au fost înregistraţi peste 720 de mii de vizitatori, vârful fiind în anul 2019 când la Castelul Bran au venit aproape un milion de turişti.