Castelul Bran
Situat în centrul României, într-un adevărat amfiteatru natural, străjuit la est de munții Bucegi și la vest de masivul Piatra Craiului, Castelul Bran atrage în fiecare an tot mai mulți turiști.
Daniel Onea, 16.08.2022, 16:08
Situat în centrul României, într-un adevărat amfiteatru natural, străjuit la est de munții Bucegi și la vest de masivul Piatra Craiului, Castelul Bran atrage în fiecare an tot mai mulți turiști. Aflăm astăzi de la Alexandru Prișcu, director de marketing al obiectivului, care sunt motivele pentru care acest obiectiv turistic se bucură de atât de mult succes pe tot parcursul anului: Vorbim despre o cetate medievală de secol XIV, cu rol strategic, așadar o cetate militară pentru primii aproape 500 de ani. Aceasta a fost transformată ulterior în perioada interbelică, sub atenta îndrumare a reginei Maria, în reședință regală de vară. Sunt două elemente, care, combinate, dau un caracter aparte castelului Bran: 500 de ani de activitate medievală, apoi, reședință regală de vară în perioada interbelică. Pe lângă acești doi factori, se adaugă legenda vampirului Dracula, un magnet pentru turiști, care atrage an de an un număr de vizitatori tot mai mare de la an la an.
Monumentul se află într-o stare excepțională. Este ridicat pe o stâncă la o înălțime de relativ 40 de metri peste nivelul solului. Construcția este pe patru niveluri, are patru turnuri și este caracterizată de o lipsă totală a simetriei. Castelul este extrem de detaliat și întortocheat, cu o serie de încăperi mai micuțe, turnuri, holuri, ieșiri. Este un loc în care este foarte ușor să te pierzi. Însă vizitatorii români nu se așteaptă să-l întâlnească pe Dracula, căci cunosc în marea lor majoritate faptul că Vlad Țepeș nu are nicio legătură cu cetatea din Bran, aceasta făcând parte de la început din Transilvania. Legătura a apărut doar din simplul motiv că scriitorul romanului Dracula a plasat acțiunea în Transilvania. Însă romanul este o pură ficțiune. Alexandru Prișcu, director de marketing la Castelul Bran:
Amestecul între istoria reală a castelului Bran și aportul romanului scris de Bram Stoker acum 125 de ani este o chestiune pe care noi o denumim intern farmaceutică. Trebuie să fii foarte atent, întrucât povestea vampirului poate să cadă ușor în derizoriu, iar noi depunem eforturi mari pentru a ne păstra pe linia opusă. Tunelul Timpului a debutat acum aproape cinci ani și este unul dintre proiectele noastre de marcă. Am redeschis cabina de lift, montată în anii 30, în timpul familiei regale și am introdus-o în circuitul turistic într-o nouă formă, cu multe proiecții media. Acestea includ personaje mitologice, dar și istorice, importante pentru Castelul Bran.
În data de 31 octombrie, când se sărbătorește Halloween-ul, foarte mulți turiști aleg să viziteze castelul pentru evenimentul organizat aici. Însă nu este singurul, agenda e foarte bogată. Alexandru Prișcu, director de marketing la Castelul Bran: Cel mai apropiat eveniment este Festivalul de Jazz de la sfârșitul lunii august. Este a noua ediție, iar ultimul weekend din august va fi dedicat acestui eveniment cultural de mare răsunet pe plan european. Anul acesta, festivalul aduce pe lângă concertele din curtea interioară a castelului, o a doua scenă, în parcul regal, pentru artiștii români. Așadar, sâmbătă și duminică, în ultimul weekend din august, iar accesul va fi gratuit.
Invitația a fost lansată! Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!