Castelul Bran
În centrul României, în judeţul Braşov, în comuna Bran, veţi găsi un castel celebru deja în toată lumea şi multe pensiuni gata să-i primească pe turişti cu programe speciale pentru petrecerea timpului liber.
Daniel Onea, 05.08.2017, 07:55
În centrul României, în judeţul Braşov, în comuna Bran, veţi găsi un castel celebru deja în toată lumea şi multe pensiuni gata să-i primească pe turişti cu programe speciale pentru petrecerea timpului liber. Cu atât mai mult în această perioadă. Anotimpurile lui Vivaldi şi Divertismentele lui Mozart învăluie insula Lacului Mare din Parcul Regal, începând cu ora 20.00, în seara zilei de 5 august 2017. La Castelul Bran, are loc concertul verii. Bodana Balmuş, PR manager, la castelul Bran: I-am obişnuit deja pe iubitorii castelului Bran cu foarte multe evenimente publice de o deosebită calitate. An de an, la începutul lunii august, are loc un concert foarte frumos pe Insula Lacului Mare din Parcul Regal. Anul acesta putem să spunem cu foarte mare uşurinţă că este un regal, mai ales că împlinim şi 640 de ani de la prima atestare documentară. Iată, deci, că acest eveniment marchează un eveniment important din viaţa castelului Bran. Avem onoarea de a-i prezenta pe foarte mari virtuozi ai scenei: violonistul Răzvan Stoica, artist cu o foarte bogată activitate concertistică internaţională, dirijorul Cristian Oroşanu, cu o activitate în domeniu la fel de bogată şi Kamerata Kronstadt, din Braşov.
Turiştii ajunşi la castel vor vedea o cetate medievală construită în secolul al XIV-lea, într-o stare excepţională, la nivel european chiar. Este ridicată pe o stâncă la o înălţime de relativ 40 de metri peste nivelul solului. Construcţia este pe patru niveluri, are patru turnuri şi este caracterizată de o lipsă totală a simetriei. Iată probabil un alt aspect care-l face unic între cetăţile româneşti. Acest fapt se datorează arhitectului casei regale, Carol Liman, cel care a reproiectat Castelul Bran în 1920, în perioada interbelică. Deşi iniţial a fost o cetate militară, iar cetăţile militare presupun o anumită simetrie la nivel arhitectural, Castelul Bran face excepţie de la această regulă. Este extrem de detaliat şi întortocheat, cu o serie de încăperi mai micuţe, turnuri, holuri, ieşiri.
Este un loc în care este foarte uşor să te pierzi. Bodana Balmuş, PR manager, la castelul Bran: Cel mai vizitat obiectiv turistic din România este castelul Bran. Este un loc viu, care îşi spune poveştile cu pasiune şi cu profesionalism. Ne referim la frumoasele poveşti cu cavaleri şi domniţe din perioada medievală, la frumoasa istorie scrisă de regina Maria, căreia îi datorăm ceea ce reprezintă castelul Bran azi, felul în care arată. În perioada ei s-au făcut cele mai mari renovări. Practic, ea a transformat castelul Bran în ceea ce vedem astăzi. Şi, desigur, avem legenda contelui Dracula care atrage foarte mulţi turişti din străinătate. La acestea, noi am încercat să adăugăm an de an elemente noi, poveşti şi evenimente noi, care să fie foarte atractive. Am redeschis recent Casa de Ceai. A fost renovată aşa cum a fost gândită de regina Maria. Este un loc deosebit, în care oamenii îşi pot petrece momente minunate. De asemenea, continuăm lucrările de restaurare ale castelului. Am finalizat restaurarea faţadei de sud-est, cea care ne-a dezvăluit atât de frumos inscripţiile denumite jurământul castelanului. Nu în ultimul rând, pregătim o surpriză foarte mare pentru vizitatorii noştri. Este vorba despre liftul castelului, care acum este în plină etapă de renovare şi restaurare. Acum nu vă putem spune decât că va oferi un show multimedia unic în S-E Europei.
Bogdana Balmuş le mulţumeşte celor care au păşit pragul castelului şi-i aşteaptă să revină la evenimentele organizate: Îl vor cunoaşte pe Creionel, care îi ajută pe elevi în timpul perioadei Şcoala altfel. Vor cunoaşte artişti de la Procédé Zèbre, din Franţa, care colaborează cu elevi din România şi, timp de o săptămână, vara, castelul Bran se transformă în scena unui teatru neconvenţional. De 1 iunie ne bucurăm alături de copii. Accesul lor e gratuit pe toată durata zilei, iar Parcul Regal se transformă într-o scenă medievală. Cei interesaţi de festivalul de jazz de la castelul Bran pot găsi toate detaliile pe jazzevents.ro, pe brancastle.com sau pe pagina noastră de Facebook Bran Castle Official.
Invitaţia a fost lansată. Vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.