Bucovina, de sărbători
Bucovina reprezintă o destinaţie de vacanţă preferată de români, dar şi de turiştii străini, o destinație al cărei farmec sporește în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ștefan Baciu, 24.12.2024, 16:25
Bucovina reprezintă o destinaţie de vacanţă preferată de români, dar şi de turiştii străini, o destinație al cărei farmec sporește în perioada sărbătorilor de iarnă. Pe primul loc în topul atracțiilor sunt mănăstirile și bisericile cu picturi murale interioare şi exterioare, cu o istorie de peste 5 secole, aflate pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. O altă atracție este municipiul Suceava, reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, datorită cetății medievale. Pe de altă parte, masivele montane Călimani, Rarău, Giumalău oferă condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă, în special în staţiunile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Președintele Asociației pentru Turism Bucovina, Ciprian Șlemco, ne-a vorbit despre oferta pentru perioada sărbătorilor de iarnă:
„Bucovina este pregătită pentru perioada de sărbători, ca în fiecare an. Ne prezentăm cu oferte atractive, de la pensiunile cele mai mici, cu câteva camere şi cu câteva sute de lei pe noapte sau pachet de două nopţi până la pensiunile de 4-5 stele, cu acces la zonă de spa, cu acces la zona de fitness şi bineînțeles cu organizarea de spectacole folclorice în noaptea dintre ani, așteptând urătorii, așteptând acel moment cel mai important pentru Bucovina când ne promovăm cele mai frumoase tradiții.”
Tradiţiile Bucovinei sunt puse în valoare prin festivalurile folclorice de la sfârșit de an. În municipiul Suceava va fi organizat, la 27 decembrie, Festivalul obiceiurilor de iarnă. Manifestări similare au loc, în perioada sărbătorilor de iarnă, la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni și Rădăuți, precum și în alte localități din județul Suceava. Președintele Asociației pentru Turism Bucovina, Ciprian Șlemco, despre reacțiile turiștilor care vizitează Bucovina:
„În general turistul străin este fascinat de tot ceea ce înseamnă cultură românească. Acum câțiva ani am reușit să aducem în Bucovina un grup de japonezi care au petrecut noaptea dintre ani în satul Dolheștii Mici, un proiect drag sufletului meu. Au spus că atât de bine s-au simțit și erau atât de mirați că nu promovăm și în străinătate, mai mult, aceste lucruri. Dacă ne referim la turistul român, turistul român este receptiv, pentru că îi este dor de tradiție, îi este dor de tot ceea ce înseamnă glas românesc, spun eu, și mai ales, cred că le este dor celor din diaspora, care revin acasă de marele sărbători, deci nu vorbim doar de Crăciun, de Anul Nou, vorbim și de Paște, de Sântămărie. În Bucovina, în fiecare lună august, avem o lună a diasporei și rămân surprins că diaspora a început să promoveze foarte mult destinația Bucovina și destinația România.”
Pe lângă frumuseţile naturii şi valorile culturale de patrimoniu, Bucovina se remarcă şi printr-o gastronomie specifică, cu mâncăruri consistente, cu multă carne, combinate de multe ori cu varză, cartofi şi ciuperci de pădure. Smântâna este folosită la multe preparate bucovinene. Un produs specific Bucovinei, un adevărat brand gastronomic, este păstrăvul afumat în cobză. Din meniul bucovinean al sărbătorilor de iarnă nu lipsesc sarmalele, cârnații afumați și preparatele obținute din purcelul sacrificat în mod tradițional înainte de Crăciun. Alte produse apetisante sunt cozonacul umplut cu nucă și diverse tipuri de prăjituri.