Brașov
Conform datelor statistice, orașul Brașov este cea mai vizitată destinație din România, după București.
Ștefan Baciu, 02.07.2024, 15:45
Vă invităm astăzi la Braşov, oras situat la circa 170 de km nord faţă de Bucureşti. Conform datelor statistice, orașul Brașov este cea mai vizitată destinație din România, după București. Brașovul este atractiv deoarece, în perioada iernii, este vizitat de turiștii care vin la schi în Poiana Brașov, dar multe alte atracții fac din acest oraș o importantă destinație turistică a României şi în celelalte anotimpuri.
Timp de aproape o săptămână, 65 de reprezentanţi ai unor agenţii de turism din Anglia, Bulgaria, China, Germania, Italia, Polonia, Republica Moldova, Ţările de Jos, Turcia şi Ungaria, au vizitat recent obiective turistice din zona Braşovului. După circuitul care a inclus Poiana Braşov, centrul istoric al Braşovului, castelul Bran şi împrejurimile, Râşnov, Zărneşti, Chele Grădiştei şi Fundata, am întrebat-o pe Mila Ivanova, reprezentanta unui tour-operator din Bulgaria ce obiective ar recomanda celor care ar apela la serviciile companiei pe care o reprezintă:
„Aș recomanda toate zonele pe care le-aţi menţionat pentru că sunt absolut magnifice. Brașovul şi Poiana Braşov sunt perfecte pentru schi, dar nu doar pentru schi. Fundata este un loc uimitor. Se pot plimba cu biciclete, ATV-uri, natura este unică. Aș recomanda toate acestea clienților noștri corporatişti, însă este grozav şi pentru grupuri mari și chiar pentru familii. Este uimitor.”
Pentru Mila Ivanova, cel mai interesant loc de vizitat este centrul vechi al Brașovului. O plimbare prin centrul vechi al Braşovului permite vizitatorilor să descopere construcţii ridicate în Evul mediu, între acestea figurând Bastionul Ţesătorilor – cea mai veche construcţie de acest tip din România, Biserica Neagră – cel mai important monument de artă gotică din această parte a Europei şi clădirea primei Şcoli româneşti, aflată în Şchei şi menţionată pentru primă dată în anul 1495.
Printre construcţiile emblematice ale Braşovului se află turnurile de apărare rămase din vremea cetăţii medievale sau bisericile româneşti, între care Biserica Bartolomeu, cea mai veche construcţie a oraşului, datată 1241.
În centrul oraşului se află Casa Sfatului, sediul autorităţilor din Evul Mediu, o construcţie încadrată pe patru laturi de clădiri vechi, la parterul cărora sunt deschise magazine, restaurante sau cafenele. Construită iniţial ca turn de veghe, Casa Sfatului a fost utilizată de autorităţile locale până la sfârşitul secolului al 19-lea. Clădirea domină Piața Sfatului, una dintre atracțiile orașului. În Evul Mediu era locul în care negustorii își expuneau mărfurile, în timp ce astăzi este un loc special de plimbare, cu terase, restaurante, muzee, librării și magazine.
Vizibilă datorită înălţimii sale, în imediata apropiere a Pieţii Sfatului se află Biserica Neagră. Denumirea actuală a monumentului provine de la incendiul din anul 1689, care a devastat centrul oraşului şi a înnegrit zidurile exterioare ale bisericii. În interiorul bisericii, a cărei constructie a început în anul 1383 şi care a durat aproape o sută de ani, sunt expuse mai multe obiecte de patrimoniu, între care o impresionantă colecţie de covoare anatoliene. Pe stâlpul din faţa amvonului se poate observa stema oraşului Braşov – coroana pe un trunchi de copac cu rădăcini.
Inaugurat la 15 iunie 2023, Aeroportul internațional Brașov – Ghimbav va contribui la creșterea numărului de turiști. Datorită acestui nou aeroport, Brașovul este conectat cu orașe precum Budapesta, Dortmund, Londra, Munchen, Nurnberg, Roma, Salonic și Stuttgart.