Bâlea Lac
Astăzi vă invităm în munţii Făgăraş, în Stațiunea Bâlea Lac, una dintre cele mai populare din țară, în special pentru pasionații de sporturi de iarnă, aici zăpada menţinându-se multe luni din an.
Ana-Maria Cononovici, 28.12.2024, 11:30
Astăzi vă invităm în munţii Făgăraş, în Stațiunea Bâlea Lac, una dintre cele mai populare din țară, în special pentru pasionații de sporturi de iarnă, aici zăpada menţinându-se multe luni din an. Lacul Bâlea este un lac glaciar situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. Ne aflăm la circa 77 km de orașul Sibiu, 68 km de Făgăraș și 85 km de Curtea de Argeș.
Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750 o altă mențiune precizează prezența în zonă a căpitanului Jacob Zultner, cu scopuri geografice și legate de trasarea graniței. Un rol important în promovarea turismului l-a avut în această zonă Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înființată la Sibiu în anul 1880. SKV a construit mai multe drumuri de acces în munte, a efectuat un număr important de marcaje și a organizat numeroase ascensiuni de vară și iarnă, multe dintre ele în premieră. În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabană și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină.
Atât lacul Bâlea, cât și o suprafață de circa 180 de hectare în jurul său au fost declarate în 1932 rezervație științifică, cuprinzând mai multe plante rare precum floarea de colț, dar și animale ocrotite de lege precum capra neagră, râsul și acvila de munte. Şi cum din 2006, în apropierea lacului a fost ridicat anual primul hotel de gheață din Europa de Est, oferind o experiență inedită de cazare, în igluuri create cu blocuri de gheață extrase direct din lac, anul acesta ne aflăm la a 18-a ediţie a Hotelului de Gheaţă.
Ion Costin Corboianu, ghid de turism, ne-a spus ce ne aşteaptă odată ajunşi la înălţime în această iarnă:
“Ne aşteaptă un spectacol, ca în fiecare an, al naturii în primul rând. Cei care administrează zona au decis în acest caz construcţia Hotelului de gheață, care a fost inaugurat de Crăciun, o atracție deosebită pentru această perioadă și pentru această zonă din Munții Făgăraș, unde în sezonul rece accesul se face doar cu telecabina, din zona Bâlea Cascadă spre Bâlea Lac, unde este amenajat Hotelul de Gheață.”
Am aflat că tematica din acest an a hotelului o reprezintă atmosfera cafenenelor istorice, camerele purtând numele unor compozitori celebri, precum Bach, Mozart, Beeethoven sau Ceaikovski, dar şi al unor cunoscuţi artişti contemporani, precum Andre Rieu. Sculpturile de gheață în basorelief, care reprezintă personalitățile muzicii clasice, au fost realizate de celebrul sculptor Eugen Petri, pe pereţii interiori ai hotelului. Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac (sezon 2024-2025) este compus din 12 camere tip iglu, un bar, un restaurant cu zonă de servit masa, un hol de acces şi o zonă intermediară. De asemenea, Hotelul de Gheaţă va găzdui expoziţii de artă temporare organizate în colaborare cu galeria de artă Cluj Art din Cluj-Napoca.
Ion Costin Corboianu, ghid de turism, ne-a spus şi ce se poate vizita în împrejurimi:
“Fiind la cumpăna dintre județele Brașov și Sibiu avem, de exemplu, foarte frumoasă şi refăcută Cetatea Făgăraşului, de asemenea, merită să fie văzută la Sâmbăta de Jos, Mânăstirea Brâncoveanu, în zona județului Sibiu Caselul calendar de la Porumbacu, de asemenea, Brambura Parc din zona Avrigului, ferma de cerbi de la Poiana Neamțului, Castelul Brukenthal de la Avrig. E foarte ofertantă zona Bâlea Cascadă și de acolo spre Bâlea Lac.”
Îmbrăcaţi gros, gata să ne bucurăm de iarnă adevărată, vom da curs invitaţiei la Bâlea Lac!