Bâlea Lac
Astăzi vă invităm în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, un loc unde zăpada odată aşternută se menţine şi până în luna iunie şi unde au fost ridicate 11 variante ale Hotelului de Gheaţă.
Ana-Maria Cononovici, 14.01.2023, 15:37
Astăzi vă invităm în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, un loc unde zăpada odată aşternută se menţine şi până în luna iunie şi unde au fost ridicate 11 variante ale Hotelului de Gheaţă, care a făcut zona şi mai atractivă. Ne aflăm într-una dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpați, situată lângă un lac glaciar, aflat la o altitudine de 2034 de metri.
În anul 1932, lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație naturală. Lacul Bâlea se află la circa 77 km de la orașele Sibiu, 68 km Făgăraș și 85 km de la Curtea de Argeș. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea. În Munții Făgăraș se mai află și lacurile Capra, Podrăgel, Podragu, Avrig, Urlea, etc. În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabana ridicată aici și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină, iar din anul 2006 a fost construit în apropierea lacului Bâlea primul hotel de gheață din Europa de Est în forma unui iglu.
După doi ani de restricţii în care celebrul Hotel de Gheaţă nu a mai fost construit, sărbătorile de iarnă 2022 au putut fi petrecute în Hotel Europa”, tema din această iarnă. Unitatea de cazare este extrem de căutată în special de către turiştii străini şi are amenajat şi un restaurant care anul acesta a primit nominalizarea de participare la Restaurant and Bar Awards 2023”, organizat de publicaţia britanică de lifestyle LUXlife, după cum au anunţat oficialii hotelului pe reţelele de socializare.
Hotelul este construit din blocuri scoase din lacul Bâlea, a fost deschis în 20 decembrie 2022, iar preţurile pentru o cameră dublă variază între 100 şi 150 de euro pe noapte, în funcţie de nivelul de confort ales. Temperatura camerelor din hotelul de gheaţă oscilează între 0 şi – 2 grade Celsius. Camera are o masă de gheaţă pentru bagaje şi o veioză cu întrerupător şi un pat pentru 2 persoane. Camerele folosesc ca uşă două perdele care se pot închide şi care delimitează spaţiul restaurantului de cameră. Trebuie reţinut că în camere nu sunt prize.
Costin Corboianu, ghid de turism, a fost în anii trecuţi la hotelul de gheaţă şi ne-a povestit despre experienţa de aici: Accesibilitatea pe sezonul rece, când se construiește Hotelul de Gheață, se face pe versantul nordic, dinspre Bârlea Cascadă, cu telecabina. Zona Munților Făgărașului, a Căldării Făgărașului, este frumoasă, indiferent dacă se construiește hotelul de gheață sau nu. Anul trecut am încercat să facem această excursie și ajungând la locul de unde trebuia să luăm telecabina de la Bâlea Cascadă, dar din cauza vântului foarte puternic nu am putut urca la data la care am stabilit-o inițial. A trebuit să ne întoarcem peste vreo 2 săptămâni. În zona lacului sunt amenajate pârtii de săniuș.
Pe lac se poate face plimbare cu un bob, un fel de banană” pe care erau stăteau turiștii. Zăpada e mare, se poate ajunge pe sub Tunelul Capra spre partea sudică a Făgărașului, spre partea cu cabana Capa, spre județul Argeș. În zonă se schia anul trecut , erau, bineînțeles, schiori profesioniștii. Nu există pârtii amenajate, dar erau schiori foarte bine pregătiți.”