Bâlea
Astăzi profităm de vremea rece, dar şi însorită şi vă invităm să vă bucuraţi de gheaţă strălucitoare..., la Bâlea.
Ana-Maria Cononovici, 15.02.2017, 11:11
Astăzi profităm de vremea rece, dar şi însorită şi vă invităm să vă bucuraţi de gheaţă strălucitoare la Bâlea. Zona Bâlea Lac se află în Carpaţii meridionali şi dacă vara este accesibilă pe Transfăgărăşan, iarna, accesul se face cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea, cu numai 30 de lei pentru adulţi (sub 7 euro) şi 15 lei pentru copiii sub 12 ani (aproximativ 4 euro). Ca distanţă faţă de cele mai apropiate oraşe, Lacul Bâlea se află la circa 77 km de Sibiu, 68 km de Făgăraş şi 85 km de Curtea de Argeş.
Zona este vizitată iarna de mulţi turişti care doresc să experimenteze o vacanţă neobişnuită, la Hotelul de gheaţă sau Ice Hotel. Situat la 2034 m altitudine, Hotelul de Gheaţă a contribuit la dezvoltarea potenţialului turistic al zonei Bâlea Lac şi a devenit una dintre destinaţiile turistice de sezon preferate atât de români, cât şi de străini.
Ne spune de ce merită să venim la Bâlea, Costin Corboianu, operator turistic: „Începând din 2006, în fiecare an este amenajat acest Hotel de gheaţă, care anul acesta are 16 camere. Este singurul Hotel de gheaţă din estul Europei. De asemenea şi Biserica de gheaţă e foarte interesantă, cu sculpturi în gheaţă: sfinţi, chiar şi Cina cea de Taină, altarul este sculptat în gheaţă şi imită uşile împărăteşti,o dantelă în gheaţă. Merită cu prisosinţă vizitate, mai ales dacă turiştii au norocul să prindă şi o zi însorită. Sunt două obiective unicat, pe care merită să le vedem în aceste săptămâni reci de iarnă.”
Fie că vin pentru a se bucura de tentaţiile winter-park-ului amenajat aici: snowmobile, patinoar sau săniuş , ori pentru a admira minunatele peisaje din zonă şi a se bucura de puţină linişte, turiştii sosiţi la Bâlea Lac au parte de momente deosebite. Costin Corboianu: „Viaţa este în egală măsură frumoasă, dar şi rece la Hotelul de gheaţă, fiecare cameră este diferită şi are o altă denumire”
Într-adevăr, dincolo de faptul că de Hotelul de gheaţă ne putem bucura doar 3-4 luni pe an, experienţa de aici este de fiecare dată unică. Cum în fiecare an, hotelul de gheaţă întâmpină cu câte o temă, anul acesta vă aşteaptă în „Europa”. Am aflat că în acest sezon, în hotel sunt amenajate 13 camere duble, cu pat matrimonial, iar lângă hotel, pentru cei care doresc mai multă intimitate, există şi câteva igloo-uri, fiecare cu pat dublu. Paturile sunt construite din blocuri mari de gheaţă. Decorul celor 13 camere este în întregime din gheaţă şi diferă în fiecare cameră. Oaspeţii hotelului primesc pături, blănuri şi saci de dormit pentru un somn liniştit, deoarece temperatura medie în Hotelul de Gheaţa este între -2 şi +2 grade C.
Experienţa glacială nu este completă dacă nu luaţi cina la Ice Restaurant, pe farfurii din gheaţă sau nu gustaţi cocktailurile servite în pahare cioplite din gheaţă la Ice Bar.
Trebuie precizat că la restaurantul de gheaţă al hotelului, atât mesele, cât şi scaunele sunt realizate din gheaţă, aşa că pentru cei care suportă mai greu frigul şi temperatura scăzută a camerelor cu pereţi de gheaţă, există cabana Bâlea, un loc tradiţional şi cald, care oferă atât cazare cât şi restaurant cu meniu specific transilvănean.
Oricum, dat fiind accesul dificil, este bine să nu plecaţi la drum fără să verificaţi prognoza, pentru că dacă se anunţă înnorat, aveţi mari şanse să ajungeţi sus şi să nu vedeţi nici la 2 metri din cauza ceţii, iar dacă vântul este puternic, nici telecabina nu funcţionează.