Băile Herculane
Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României. Aici, în stațiunea Băile Herculane, proprietățile terapeutice ale apelor minerale sunt valorificate de două mii de ani, încă din perioada romană.
Daniel Onea, 09.12.2023, 17:52
Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României. Aici, în stațiunea Băile Herculane, proprietățile terapeutice ale apelor minerale sunt valorificate de două mii de ani, încă din perioada romană. Romanii au fost cei care, în urmă cu aproape două milenii, au înființat primele băi termale. În secolul al XVIII-lea, austriecii au fost cei care au redescoperit efectele terapeutice ale apelor de la Băile Herculane și au amenajat spații pentru tratamente balneare, iar în secolul al XIX-lea au ridicat și centrul vechi al stațiunii.
Laura Pătru, de la asociația Proturism Herculane, spune că urmele istoriei bogate se pot vedea și azi în Băile Herculane.
„Sunt disponibile băi funcționale încă de pe vremea romanilor. Să spune că aceștia au pus-o pe hartă pentru că ei au descoperit puterea apelor miraculoase de acolo în campaniile lor de expansiune, tratându-și caii inițial în aceste ape, iar apoi și-au dat seama că produsul de acolo este foarte valoros, iar stațiunea a devenit celebră în imperiu, aici fiind venind la tratament mai mulți împărați din acea vreme. O altă perioadă de glorie a fost cea austriacă. Clădirile din acea perioadă se pot vedea și astăzi. Este locul în care a fost întâlnirea regilor când s-a lansat canalul navigabil pe Dunăre. Stațiunea poartă foarte multe urme istorice și are o istorie în sine impresionantă.”
Apele termale tratează o varietate de afecțiuni, de la afecțiuni dermatologice la afecțiuni ale oaselor și ginecologice. Aerul fiind puternic ionizat negativ, sunt tratate și afecțiuni ale sistemului nervos central. Totuși, există și contraindicații, spune Laura Pătru, de la asociația Proturism Herculane.
„Ele sunt un tratament, un medicament al naturii, dar, ca orice medicament, au și anumite contraindicații. Nu sunt recomandate pentru copii care se află în creștere. Așa cum apa acționează asupra oaselor noastre mature și le ajută, așa acționează și asupra oaselor lor putând fi oprită creșterea. Stațiunea are opțiuni de distracție pentru cei mici, dar nu prin cure balneare. Prin concentrația foarte mare de ion negativ în aer, corpul resimte aerul de acolo ca la o altitudine de peste 1.600 de metri. Aerul din Băile Herculane este comparat în termeni calitativi cu cel din Alpii elvețieni. Foarte mulți dintre oaspeții noștri vin pentru relaxare și e un mod foarte bun de refacere a somnului.”
Iar, din Băile Herculane, puteți face numeroase excursii în împrejurimi.
„De exemplu, puteți opta pentru unul dintre obiectivele cele mai apropiate, Cazanele Dunării, unde se poate vedea un obiectiv spectaculos. Este vorba de chipul lui Decebal, sculptat în stâncă. Este unul dintre cele mai populare obiective ale zonei. Tot în zona Dunării se pot face excursii cu vaporașele, cu barca. Clisura Dunării este renumită pentru peisajele ei unice în Europa. Zona este potrivită și pentru turism ecumenic, fiind foarte multe mănăstiri spectaculoase. Sunt totodată niște obiective naturale unice în România, destul de aproape fiind și Lacul Ochiul Beiului. Sunt trasee montane ușor accesibile și pentru începători. Sunt o mulțime de opțiuni. Dacă turiștii aleg să stea zece zile, în fiecare zi, pot să vadă altceva spectaculos.”
În Băile Herculane, există câteva izvoare a căror temperatură depășește 40 de grade Celsius, unul dintre ele atingând chiar 67 de grade Celsius. În ceea ce privește tipurile de proceduri din bazele de tratament, putem enumera hidroterapie, electroterapie, masaj, acupunctură, gimnastică de recuperare.