Alma Vii, prima biserică fortificată din Transilvania redată comunității
Vă invităm azi între colinele Transilvaniei, într-un sat străvechi, a cărui primă atestare documentare datează din 1209. Aici se remarcă biserica ce avea să fie ridicată două secole mai târziu.
Daniel Onea, 28.07.2018, 12:38
Vă invităm azi între colinele Transilvaniei, într-un sat străvechi, a cărui primă atestare documentare datează din 1209. Aici se remarcă biserica ce avea să fie ridicată două secole mai târziu. Fortificația din jurul bisericii apărea mai târziu, la începutul secolului al XVI-lea. Ca să ajungeți la aceasta, veți parcurge un drum de țară. La capătul acestuia, în vârful unei coline ușor de parcurs, se ridică acest monument, mărturie a existenței sașilor în zonă, dar și a multiculturalității transilvănene.
De la Mihaela Turk, manager de proiect la Fundația Mihai Eminescu Trust, aflăm că cetatea are patru turnuri restaurate în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri din partea Norvegiei, a statului Lichtenstein și a Islandei. Am finalizat proiectul în 2016, iar în aceste turnuri restaurate am amenajat o expoziție care interpretează cultura tradițională locală multietnică, specifică Transilvaniei. Noi dorim s-o punem în valoare pentru a atrage turiști în această zonă și pentru a contribui la dezvoltarea durabilă. Fiecare turn are o tematică. Avem Turnul cu Ceas sau Turnul Porții, Turnul Slăninii, Turnul Gheții și Turnul Grânelor. Am încercat să redăm vechea funcție a turnurilor prin obiectele expuse. Turnurile oferă și spații ce pot fi folosite pentru evenimente: conferințe cu maxim 40-50 de participanți. De asemenea, pe anumite etaje pot fi amenajate cu expoziții temporare.”
De exemplu, în Turnul Grânelor se află o cameră cu descoperirile arheologilor. Mihaela Turk, manager de proiect la Fundația Mihai Eminescu Trust. În cadrul proiectului am avut o cercetare amănunțită, împreună cu partenerul norvegian. Este expus și unul dintre scheletele descoperite la săpăturile arheologice. Se pare că în partea mai nouă a bisericii fusese un cimitir. În toate aceste turnuri am încercat să oferim posibilitatea vizitatorului să atingă obiectele, să nu fie numai un muzeu clasic în care te uiți. De exemplu, în Turnul Grânelor, pe o ladă în care se depozitau grânele am pus fotografii și un strat de grâu. Dai grâul la o parte și vezi fotografii cu munci la câmp. În Pivnița Sasului avem un butoi vechi, recondiționat, în care am pus fotografii luminate. Se poate învârti o manivelă și se pot vedea mai multe fotografii. Avem și o Cameră a Poveștilor cu înregistrări ale unei povești care e spusă pe rând în săsește, maghiară și romani. Avem tablouri care reprezintă fiecare minoritate. Există un senzor care aprinde tabloul corespunzător limbii în care e spusă povestea. În Turnul Minorităților avem și muzică specifică celor trei minorități.”
Bineînțeles, pentru a trăi adevăratul farmec al Transilvaniei trebuie să vă cazați într-o casă tradițională, într-un muzeu viu. Va fi un fel de călătorie în timp spre simplitatea vieții de odinioară. Pe site-ul experiencetransylvania.ro veți găsi toate casele de oaspeți ale localnicilor, ale fundației și ale altora care întrunesc condițiile impuse. Care sunt acestea? Aflăm de la Mihaela Turk. Nu dorim ca aceste camere să fie standard, cu televizor, cu acces la internet și alte facilități. Ele sunt foarte simple. Păstrează în mare parte mobilierul vechi și recondiționat sau anumite piese de mobilier pe care le-am salvat noi. Pe jos avem preșuri țesute din resturi. Sunt din cârpă, iar nouă ne plac foarte mult. Sunt multicolore, vesele, așezate pe o podea din lemn mai caldă decât cele din materiale moderne. Sunt văruite tradițional. În cadrul recondiționărilor noi nu folosim ciment, termopane, ci doar lemn, piatră, nisip, var.”
În prezent, la biserica fortificată din Alma Vii nu se mai țin slujbe, însă comunitatea satului se strânge aici pentru evenimentele importante.