Zacuscă
Amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate, zacusca este un aperitiv excelent, fiind servit pe felii de pâine.
Ștefan Baciu, 12.10.2013, 07:06
Amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate, zacusca este un aperitiv excelent, fiind servit pe felii de pâine. Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, care s-ar traduce prin gustare, însă în limba română are acest sens de amestec de vinete, gogoşari, ardei capia, ardei gras, roşii şi ceapă.
Metoda de preparare este simplă, însă presupune mult timp. Avem nevoie de circa 8 kg de vinete şi de 4 kg de gogoşari, ardei capia şi ardei gras, de un litru de suc de roşii sau de vreo 2 kg de roşii, de un kg de ceapă, de ulei, sare, piper şi foi de dafin. Vinetele trebuie puse pe plită, la fel ca şi ardeii. După coacere, tuturor legumelor le sunt îndepărtate cotoarele şi pieliţele, iar în continuare toate legumele coapte trebuie lăsate la scurs. Tăiată în felii subţiri, ceapa este călită uşor în ulei, iar apoi sunt adăugate toate legumele, pasate sau tocate mărunt. Peste acest amestec se toarnă sucul de roşii şi puţin ulei, se presară ulei, câteva foi de dafin şi sare. Vasul cu acest amestec de legume se lasă fie la foc mic, fie în cuptor, de asemenea la foc mic. După ce a scăzut suficient, turnăm zacusca în borcane pe care le închidem cu capacul şi, pentru o mai bună conservare, aceste borcane trebuie puse într-un vas cu apă care va fi lăsat la fiert pentru un sfert de oră. În zacuscă pot fi adăugate ciuperci sau bucăţi de peşte. Atunci când adăugăm peşte, acesta trebuie prăjit înainte de a fi amestecat cu legumele. După ce a scăzut destul, nu vă române decât să pregătiţi felii de pâine pe care să întindeţi zacusca. Poftă bună!