Zacuscă
Ne aflăm la jumătatea lunii septembrie, iar faptul că pe piaţă sunt foarte multe legume şi fructe, reprezintă un semn că a venit momentul pregătirii conservelor pentru iarnă.
Ștefan Baciu, 13.09.2014, 09:33
Ne aflăm la jumătatea lunii septembrie, iar faptul că pe piaţă sunt foarte multe legume şi fructe, reprezintă un semn că a venit momentul pregătirii conservelor pentru iarnă. Deşi se află în topul preferinţelor în rândul cumpărătorilor români în ceea ce priveşte conservele, zacusca din magazine parcă nu seamănă cu cea pregătită în casă, motiv pentru care mulţi români preferă să consume timp şi energie pentru a prepara în casă această delicatesă. Ce poate fi mai bun iarna, la masa de dimineaţă, decât nişte felii de pâine prăjită unse din belşug cu zacuscă.
Dar să parcurgem lista ingredientelor de care avem nevoie şi să urmărim modul de preparare. Avem nevoie de circa 5 kg de vinete, 5 kg de ardei graşi sau gogoşari roşii, 2 kg de ceapă, un litru de suc de roşii, un litru de ulei, sare, piper boabe, foi de dafin.
Vinetele şi ardeii se coc pe plită pe aragaz sau în cuptor. Sunt curăţate apoi de coajă şi de cotoare, iar vinetele sunt lăsate la scurs, în timp ce ardeii sunt tăiaţi în bucăţi mici. Separat, ceapa tăiată în felii subţiri este călită uşor în ulei. Toate legumele astfel preparate sunt puse împreună într-un vas mare, pus la foc mic, amestecând des. Adăugăm piper boabe şi foi de dafin şi, după ce zacusca scade suficient, o punem în borcane pe care le închidem bine cu folie de celofan sau cu capac. Pentru o cât mai bună conservare, borcanele cu zacuscă sunt introduse apoi într-un vas cu apă şi lăsate la fiert 15 minute.
În zacuscă pot fi adăugate ciuperci sau chiar peşte. Ciupercile trebuie tăiate în bucăţi mici şi puse de la început împreună cu celelalte legume. La zacusca cu peşte putem să nu folosim vinete, însă vom avea nevoie de unul sau două kg de morcovi pe care îi curăţăm şi îi trecem prin maşina de tocat împreună cu cele 3 kg de ceapă pe care le vom folosi. Mai avem nevoie de vreo 5 kg de ardei graşi, kapia sau gogoşari şi, evident, de circa 3 kg de peşte. Modul de preparare este asemănător cu cel prezentat, cu diferenţa că peştele (crap, somn sau şalău) trebuie fiert, curăţat de oase şi apoi trecut prin maşina de tocat. Carnea de peşte este adăugată apoi în vasul în care vor fierbe toate legumele şi procesul tehnologic continuă ca şi în exemplele anterioare. Pentru a pregăti zacuscă trebuie să vă alocaţi cel puţin 4 ore, dar efortul merită, vă asigur!