Turta oilor
Coborârea turmelor de la munte are loc, în funcţie de condiţiile meteorologice, din septembrie şi până în preajma sărbătorii Sfântului Dumitru, după care oile sunt înapoiate proprietarilor, în vederea iernatului.
Ștefan Baciu, 04.11.2017, 14:40
Coborârea turmelor de la munte are loc, în funcţie de condiţiile meteorologice, din septembrie şi până în preajma sărbătorii Sfântului Dumitru, după care oile sunt înapoiate proprietarilor, în vederea iernatului. Cu acest prilej sunt sacrificate oi sterpe sau oi bătrâne, dar şi berbecuţi pentru a obţine pastrama. În afară de pastramă, tot în această perioadă se pregăteşte sloiul, un preparat din carne de oaie, care poate fi consumat în perioada anotimpului rece. Carnea este tăiată în bucăţi potrivite care se pun să fiarbă, în ceaun, în propria grăsime. Se adaugă ceapă tocată mărunt, usturoi, de asemenea, tocat, piper, foi de dafin şi, bineînţeles, sare. După ce a fiert suficient cât să se desprindă de pe oase, carnea este pusă în vase smălţuite sau în vase din lemn, iar apoi este acoperită cu seul topit, care împiedică alterarea cărnii.
Un alt preparat specific comunităţii de oieri este aşa-numita turtă a oilor, care se pregăteşte în seara de 7 noiembrie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Această turtă este aruncată în dimineaţa zilei de 8 noiembrie în ţarcul oilor, odată cu pătrunderea berbecilor în acel ţarc. Se spune că, dacă această turtă va cădea cu faţa în sus, toate oile vor avea miei în primăvară, fiind un semn rău dacă ar pica invers. Pentru a prepara această turtă, avem nevoie de un kg de mălai şi de o mână de făină, necesară pentru ca turta să se închege mai bine.
Mălaiul se pune într-o covată şi peste el se toarnă apă clocotită, în care se pune şi puţină sare. Se adaugă făină şi, eventual, puţin zahăr, iar în continuare se frământă astfel încât se obţine un aluat din care se fac nişte turte. Aceste turte sunt puse la copt în cuptor sau la ţest, un vas din lut în care în mod tradiţional se coace pâinea, deasupra jarului unui foc făcut pe câmp sau în curte. Turtele se ţin în cuptor sau în ţest până când capătă crustă. O parte dintre turte sunt aruncate în ţarcul oilor, iar restul turtelor sunt consumate în loc de pâine.