Tocană
Fiecare provincie a României are mâncăruri specifice sau cu denumiri de origine, precum vinurile. Amestec de bucăţi de carne şi cartofi în sos, tocana sau tocăniţa este însoţită uneori de denumirea de origine.
Ștefan Baciu, 25.01.2014, 08:37
Fiecare provincie a României are mâncăruri specifice sau cu denumiri de origine, precum vinurile. Amestec de bucăţi de carne şi cartofi în sos, tocana sau tocăniţa este însoţită uneori de denumirea de origine. Există, de exemplu, tocăniţă muntenească cu carne de viţel, tocăniţă ardelenească cu pui şi tocăniţă moldovenească. Ingredientele sunt, în mare parte, aceleaşi, iar modul de preparare este similar.
La tocăniţa ardelenească, diferenţa faţă de preparatele similare din alte provincii româneşti o face smântâna. Avem nevoie de un kg de carne de pui, de 2 … 3 cepe, de câţiva căţei de usturoi, de un morcov, de roşii sau suc de roşii, de frunze de pătrunjel sau de ţelină şi, evident, de smântână. Dacă este piept de pui, se taie în cuburi, dacă este un pui întreg se porţionează în 6 … 8 bucăţi. Carnea se prăjeşte uşor în puţin ulei, după care la fel se rumeneşte ceapa, tăiată solzişori, precum şi morcovul, dat pe răzătoare. Toate acestea se amestecă într-un vas mai mare în care adăugăm fie roşii tăiate în cuburi, fie suc de roşii, precum şi căţeii de usturoi, tăiaţi mărunt. Lăsăm vasul la foc mic pentru circa un sfert de oră, dar cu puţin înainte de a-l lua de pe foc, condimentăm cu piper şi adăugăm frunze de pătrunjel sau de ţelină tocate mărunt. Se serveşte cu mămăligă, iar în farfurie, deasupra tocăniţei, se toarnă puţină smântână şi se presară mărar tocat mărunt.
Tocăniţa moldovenească se diferenţiază faţă de celelalte preparate similare prin aluatul de pâine folosit. Avem nevoie de un kg de carne de porc, muşchi sau ceafă, un kilogram de cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, o căpăţână de usturoi, foi de dafin, piper şi sare. În perioada verii putem adăuga doi ardei graşi şi câteva roşii, însă în perioada iernii ne putem mulţumi cu suc de roşii sau cu bulion. Tăiem ceapa solzişori şi o călim în puţin ulei. În vas punem apoi morcovii, tăiaţi rondele, cartofii, tăiaţi în cuburi mici şi carnea, de asemenea, tăiată în cuburi şi lăsăm să fiarbă înăbuşit cu puţină apă. Adăugăm sucul de roşii sau bulionul, iar pentru aromă două foi de dafin. Putem completa sosul cu un pahar de vin roşu, punem piper şi sare după gust, mai lăsăm să dea câteva clocote şi tocăniţa este aproape gata. Tocăniţa este porţionată în vase de lut mai mici, cu gura largă, iar deasupra se întinde un strat de aluat gros, ca de pâine, în care am pus şi un ou. Aceste vase mici se lasă în cuptor până ce aluatul se coace, devenind rumen. La un astfel de preparat merge un vin alb demisec, bine răcit, tot de prin părţile Moldovei, precum Frâncuşa de Cotnari sau Feteasca. Poftă bună!