Supă de ceapă
La începutul toamnei, comuna sălăjeană Pericei devine o atracţie turistică deoarece aici este organizat, de mai mulţi ani, Festivalul cepei.
Ștefan Baciu, 07.10.2017, 15:41
La începutul toamnei, comuna sălăjeană Pericei devine o atracţie turistică deoarece aici este organizat, de mai mulţi ani, Festivalul cepei. Pe lângă beneficiile economice ale cultivării cepei, locuitorii din Pericei se bucură şi de atenţia vizitatorilor dornici să vadă modalităţile în care poate fi pregătită această legumă. De menţionat este faptul că la creşterea atractivităţii turistice a contribuit şi faptul că ceapa a adus comunei Pericei şi două menţiuni în Cartea Recordurilor.
Astfel, la prima ediţie a festivalului, din anul 2007, agricultorii din Pericei au împletit o funie de ceapă cu o lungime de 4518 metri, ei folosind nu mai puţin de 45 de mii de cepe. Atunci a fost dezvelit şi Monumentul Cepei. Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălţime de 4,5 metri, este realizat din fibră de sticlă şi răşini sintetice şi acoperit cu tablă de cupru bătută. Cu tot cu soclu are o înălţime de circa 6,5 metri. Acesta a constituit cel de-al doilea record consemnat în Guiness Book pentru „cel mai înalt monument dedicat cepei”.
La Pericei ceapa reprezintă principalul ingredient al unor mâncăruri. În ziua de Ignat, atunci când are loc sacrificarea rituală a porcului de Crăciun, în loc de supa de varză care se serveşte în mod tradiţional în această zonă a Transilvaniei, la Pericei se pregăteşte supă de … ceapă. Într-o oală se pun la fiert bucăţele de carne rămase de la tranşarea porcului, iar după ce se spumează se pune circa un kg şi jumătate de ceapă tăiată solzişori, ca să ajungă pentru 6 persoane. La final se adaugă puţină sare şi pătrunjel tocat. Supa de ceapă se drege cu smântână. Carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de pui.
Din ceapă se poate pregăti rapid o gustare. Sunt de ajuns câteva cepe tăiate solzişori care trebuie date cu sare şi apoi călite puţin în ulei. Se poate condimenta cu puţin piper, după care se poate consuma direct, pe o felie de pâine. Ceapa călită poate fi amestecată cu ciuperci, cu două linguri de făină, cu câţiva căţei de usturoi şi cu puţin lapte prins, rezultând astfel un alt preparat.
La Pericei se pregăteşte şi „mărtaşul de ceapă”. Este foarte simplu de preparat: se înmoaie câteva cepe în puţin ulei încins, se adaugă două, trei linguri de făină, se stinge cu una, două linguri de bulion astfel încât să obţinem un fel de cremă în care mai adaugăm piper şi sare după gust.
Iar dacă vă gândiţi la un desert, atunci imaginaţi-vă că la Pericei din ceapă se face chiar şi dulceaţă!