Supă cremă de fasole boabe
Fasolea boabe reprezintă un ingedient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformată în aperitiv, atunci când facem fasole bătută.
Ștefan Baciu, 18.03.2022, 16:07
Fasolea boabe reprezintă un ingedient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformată în aperitiv, atunci când facem fasole bătută. Cei care, în această perioadă, ţin post găsesc în preparatele şi mâncărurile de fasole o alternativă la mâncărurile cu carne.
Cel mai popular fel de mâncare este iahnia de fasole al cărei mod de preparare este foarte simplu. Cu o zi înainte, fasolea trebuie pusă într-un vas cu apă, la înmuiat. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, de 2 … 3 cepe, de un morcov, de o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi piper. Fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată de două ori. După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu verdeţurile, de asemenea, tocate mărunt, şi cu condimentele. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Înainte de a fi luată de pe foc trebuie să adăugăm o lingură de bulion şi să amestecăm uşor pentru a nu sfărâma boabele de fasole.
Ciorba de fasole are acelaşi mod de preparare, indiferent de regiunile României, în două variante, una doar cu legume, cealaltă cu carne de proc afumată. La fel, boabele de fasole se fierb în mai multe ape, după care în oală se adaugă morcovii, tăiaţi rondele, ceapa, tăiată mărunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic, vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion, presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în oţet, iar în final adăugăm sare după gust.
Un alt preparat întâlnit în partea sudică a Transilvaniei este supa cremă de fasole boabe. Deosebirea faţă de reţelele deja prezentate este că toate legumele, inclusiv boabele de fasole, sunt pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate pune păstârnac. Pot fi adăugate frunze de ştevie şi lobodă, trecute prin ulei încins, care trebuie pasate de asemenea împreună cu celelalte legume. În farfuria în care va fi servită la supa cremă de fasole boabe, se adaugă deasupra, tăiate foarte mărunt, tarhon şi mărar.