Preparate pentru masa festivă de Anul Nou
Cei mai mulţi români preferă să petreacă noaptea de Revelion acasă sau la restaurant, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială.
Ștefan Baciu, 31.12.2021, 14:10
Deşi a crescut interesul de a marca trecerea dintre ani în stradă, urmărind în anii trecuţi spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii, cei mai mulţi români preferă să petreacă noaptea de Revelion acasă sau la restaurant, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă bradul decorat cu globuri şi beteală, în locuinţă trebuie să fie ramuri de vâsc, o plantă semiparazită care se dezvoltă pe crengile copacilor, dar despre care se spune că aduce noroc. Petrecerea începe, de obicei, la ora 21 şi se încheie spre dimineaţă, iar masa de Revelion este alcătuită din aperitive reci şi calde, fel principal şi desert, stropite cu băuturi alcoolice şi non-alcoolice, dintre care nu trebuie să lipsească vinul spumant.
Masa de Revelion începe cu platouri cu aperitive reci, precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, piftie şi preparate din carne de porc. Pentru masa festivă de Anul Nou se pregăteşte, de obicei, piftie de porc însă, având în vedere consumul în exces a cărnii de porc din zilele Crăciunului, se face piftie din carne de pasăre. Piftia de cocoş şi de gâscă reprezintă un preparat tradiţional din Muntenia, servit demult şi la curţile domneşti şi boiereşti. Pe platou apar şi preparate afumate sau semiafumate din carne de porc, precum muşchi file, şuncă, cârnaţi şi slănină.
Ouăle umplute reprezintă o atracţie a mesei de Revelion. Sunt jumătăţi de ou care, după fierbere, sunt umplute cu pateu de ficat, acoperite cu maioneză şi ornate cu frunze de pătrunjel. Tot pentru masa festivă de Revelion se pregăteşte şi salata boeuf, cu carne de vită, fiartă şi tocată mărunt, cu cartofi şi morcovi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu castraveţi în saramură şi gogoşari în oţet, tocaţi mărunt, cu boabe de mazăre din conservă. Toate acestea se amestecă cu maioneză, după care totul se răstoarnă pe un platou unde i se dă forma unui tort, acoperit cu un strat subţire de maioneză. Se ornează cu felii subţiri de gogoşari şi castraveţi, cu rondele de morcov şi cu rondele provenite dintr-un ou fiert.
După aperitive, urmează felurile principale de mâncare precum sarmalele, friptura de porc la tavă şi cârnaţii din carne de porc, cu garnitură de varză călită sau cu piure de cartofi. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.
Cozonacul umplut cu cremă de nuci şi cu rahat, îngheţata şi plăcinta cu răvaşe încheie masa de Revelion. Plăcinta cu răvaşe este cu umplutură de brânză dulce, amestecată cu unul, două ouă batute, cu coajă rasă de lămâie şi de portocale, cu sau fără stafide şi cu esenţă de vanilie. Aluatul este nedospit şi se obţine din făină amestecată cu apă călduţă şi cu puţin sare. Din el se modelează plăcinte mici, umplute cu brânză, în interiorul cărora este introdus un răvaş, scris pe o bucată de hârtie. Această plăcintă poate fi făcută în straturi de aluat şi brânză şi coaptă într-o tavă mai mare. Trebuie avut grijă ca, la porţionare, fiecare să primească şi un răvaş, ascuns sub stratul de aluat de la suprafaţă. Fiecare va descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl caracterizează. Un exemplu este acesta: În acest an vei avea mai mulţi bani pentru că nu vei mai primi amenzi de la poliţia rutieră!
Pentru că este ultima rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.