Preparate dulci de sărbători
La târgurile de Crăciun din orașele României putem observa o diversificată ofertă de dulciuri.
Ștefan Baciu, 13.12.2024, 18:00
La târgurile de Crăciun din orașele României putem observa o diversificată ofertă de dulciuri. Turta dulce se prezintă în diferite forme și culori, datorită inventivității micilor producători. La târgurile de Crăciun mai întâlnim kürtőskalács sau cozonacul secuiesc, specific sud-estului Transilvaniei, care a devenit un produs extrem de popular la festivaluri și la târguri, inclusiv la târgurile de Crăciun.
Aluatul cozonacului secuiesc este obținut din făină de grâu, lapte, ouă, unt care se frământă împreună cu drojdia și care se lasă la dospit circa jumătate de oră, Aluatul se întinde pe un sul de lemn, uns cu puțin ulei pentru ca să nu se lipească. Colacul se coace la jar, iar după ce siropul de zahăr sau mierea cu care este uns se întărește, peste el se presară nucă măcinată și scorțișoară.
Cozonacul este unul dintre preparatele specifice marilor sărbători ale românilor, mirosul acestuia fiind asociat cu Paştele şi cu Crăciunul. Referiri la existența acestui produs în spațiul românesc găsim în “Cartea de bucate boiereşti”, apărută în secolul al 19-lea, având doi autori ascunşi după iniţialele numelor lor, dar despre care s-a aflat că sunt Mihail Kogălniceanu (om politic de orientare liberală) şi Costache Negruzzi (om politic şi scriitor).
De la cozonacul simplu, îndulcit doar cu zahăr, s-a ajuns și la alte variante. În Transilvania, cozonacul este umplut cu nucă sau cu mac, inspirat probabil de la plăcintele tradiţionale cu mac ale austriecilor şi maghiarilor. În exteriorul arcului carpatic, acolo unde influenţa turcească s-a simţit şi în gastronomie, cozonacul a fost umplut cu rahat şi cu stafide.
În postul Crăciunului, în gospodăriile tradiționale este pregătit un desert pe bază de aluat, întâlnit sub numele de „Cămăşile lui Iisus“. Avem nevoie de făină, de o cană de grâu, de scorțișoară, de nucă măcinată, de zahăr sau de miere și de coajă rasă de lămâie. Făina este amestecată cu apă călduță și cu puțină sare pentru a obține un aluat mai tare. Se întinde o foaie subțire, din care se taie pătrate care se coc pe plită, pe ambele părți.
Se pregătește un sirop din zahăr fiert în puțină apă în care se adaugă nuca măcinată, puțină scorțișoară și coajă rasă de lămâie. Între straturile de aluat așezate rând pe rând între care se pune nucă măcinată sau grâu fiert și se toarnă siropul. Deasupra se presară nucă macinată. În mod tradițional, acest desert este servit în Ajunul Crăciunului.