Preparate din vinete
Coapte pe plită, prăjite sau preparate la cuptor vinetele sunt ingredientul principal pentru multe reţele româneşti, dar şi cele din Balcani.
Ștefan Baciu, 08.09.2018, 11:22
Pentru români, cel mai popular preparat din vinete este salata. Vinetele sunt coapte pe plită, apoi tocate şi amestecate cu pastă din dovlecei fierţi şi cu ceapă tocată sau cu maioneză şi cu puţin mujdei de usturoi.
Recent am prezentat reţeta de vinete pane, un alt preparat de succes. O variantă mai simplă este cea de vinete prăjite, cu mujdei. Vinetele sunt curăţate de coajă, tăiate rondele în felii subţiri, cu o grosime de jumătate de cm, însă de această dată nu mai sunt trecute prin făină, ci sunt puse direct în tigaia cu ulei încins. Prăjim feliile pe ambele părţi, după care le scoatem din tigaie cu o spumieră, le scurgem de ulei şi le aranjăm pe un platou.
Separat, curăţăm câţiva căţei de usturoi, îi pisăm şi îi amestecăm cu mărar tocat şi cu puţin ulei. Turnăm acest amestec peste rondelele de vinete. Într-o variantă mai elaborată, acest preparat poartă denumirea de vinete a la grec”. Usturoiul pisat se pune împreună cu câteva roşii, tăiate cubuleţe într-un vas cu puţină apă şi se lasă la fiert circa un sfert de oră. Spre final, adăugăm o legătură de frunze de pătrunjel, tocate mărunt şi puţin ulei. Acest sos este turnat apoi peste feliile de vinete de pe platou.
Uşor de preparat sunt şi chifteluţele din vinete. Se coc două vinete de mărime medie, se curăţă, după care sunt puse într-un castron, unde sunt amestecate cu două … trei linguri de făină, cu puţin piper negru măcinat şi cu sare după gust. Cu ajutorul unei linguri, formăm chifteluţe pe care le prăjim în ulei încins.
În România întâlnim o mâncare care şi-a păstrat denumirea turcească – imambayaldî. Este pregătită în cuptor, vinetele, tăiate pe lung în jumătăţi fiind umplute cu un amestec de legume călite: roşii, ceapă, ardei gras şi usturoi. La aceste preparate de vinete cu denumiri de origine balcanică au contribuit şi românii prin mâncarea oltenească de vinete. Avem nevoie de un kg de carne de vită, de un kg şi jumătate de vinete, de jumătate de kg de roşii, de o căpăţână de usturoi, de o legătură de mărar, de ulei şi sare.
Carnea, tăiată în cubuleţe, se rumeneşte în puţin ulei, apoi se toarnă apă peste ea, după care se lasă să fiarbă înăbuşit. Vinetele trebuie curăţate de coajă, tăiate în felii, date cu sare şi lăsate la scurs. La fel, vinetele trebuie tăiate în cubuleţe şi rumenite în puţin ulei, după care sunt amestecate cu cuburile de carne şi cu roşiile, tăiate felii. Se adaugă şi usturoiul, tocat mărunt, mărarul, de asemenea, tocat, precum şi un sos făcut din suc de roşii şi din ceapă tocată mărunt, rumenită împreună cu o lingură de făină. După omogenizare, punem vasul în cuptor pentru circa jumătate de oră.