Preparate din scrumbie
În calendarul creştin, la 25 martie este marcată Buna Vestire, iar ortodocşii care tin postul Paştelui au în această zi dezlegare la peşte.
Ștefan Baciu, 21.03.2015, 10:29
În calendarul creştin, la 25 martie este marcată Buna Vestire, iar ortodocşii care tin postul Paştelui au în această zi dezlegare la peşte. Din acest motiv, în aceste zile cresc vânzările de peşte şi preparate din peşte, preferat fiind însă peştele proaspăt. În timp ce pescarii se pregătesc pentru o vacanţă de două luni, din aprilie până în iunie, atât cât durează prohibiţia în vederea reproducerii peştilor de apă dulce, excepţie făcând peştii răpitori, pe Dunăre a început pescuitul scrumbiei. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul primăverii, urcă pe Dunăre, uneori peste 500 de km, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul marin.
Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Se poate pregăti scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci, cel mai simplu mod fiind scrumbia pusă pe grătar sau pe plită. Cea mai poulară reţetă este saramura de scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, pe scrumbii se pune multă sare şi sunt lăsate aşa circa jumătate de oră pentru ca sarea să pătrundă în carne. Spălate de sare, scrumbiile trebuie crestate uşor înainte de a fi puse pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de flacăra de la aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece, iar în acest timp poate fi pregătită o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm peste el frunze tocate de pătrunjel.
Scrumbia poate fi pregătită şi în cuptor, învelită în hârtie. După ce a fost crestată, scrumbia trebuie condimentată cu puţin piper, iar în interior se pune o foaie de dafin lăsată. Scrumbia este înfăşurată apoi într-o hârtie pergament, unsă cu puţin ulei şi pusă în tavă la cuptor pentru circa jumătate de oră. După îndepărtarea hârtiei, poate fi servită imediat după ce o stropim cu zeamă de lămâie, alături de garnitură de cartofi natur sau garnitură de legume. Este recomandat un vin alb, sec sau demisec, bine răcit!