Preparate din peşte
Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie la alimentele de origine animală.
Ștefan Baciu, 23.03.2019, 11:30
Peste trei zile este Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie la alimentele de origine animală.
În această ediţie, vă oferim câteva sugestii pentru un preparat din peşte. Pentru început, un rasol de ştiucă! Pentru o masă de 4 persoane, avem nevoie de o ştiucă de peste un kg, de 4 morcovi, de 4 cartofi de mărime medie, de o ţelină, de două cepe. Curăţăm legumele, le spălăm şi le punem la fiert într-un vas în care să încapă şi peştele. Cartofii şi morcovii îi putem lăsa întregi, ţelina o tăiem în 4 bucăţi, cepele le lăsăm, de asemenea, întregi.
După circa 20 de minute adăugăm ştiuca, eviscerată şi curăţată de solzi şi lăsăm să fiarbă la foc potrivit maxim 20 de minute. Spre final, adăugăm sare, după gust. Trebuie să scoatem cu grijă peştele pentru ca să nu se desprindă carnea de pe oase. Punem peştele pe platou, înconjurat de legumele fierte şi presărăm frunze tocate de pătrunjel, după care îl porţionăm. Poate fi servit cu maioneză.
În loc de maioneză putem folosi smântână, iar dacă înlocuim ştiuca cu păstrăvul atunci avem un preparat tradiţional din Bucovina – păstrăv fiert în smântână. Avem nevoie de 4 păstrăvi de circa 300-400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână, de puţin unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu sare, atât in interior, cât şi în exterior şi îi lăsăm la rece câteva ore pentru ca sarea să fie absorbită în carne.
Spălăm apoi peştii şi ii punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o băgăm în cuptorul deja încălzit, la foc mic. Lăsăm tava în cuptor doar câteva minute, atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm smântâna într-un vas, adăugăm puţină sare şi o încălzim uşor până devine ceva mai fluidă. Condimentăm cu tarhon şi piper râşnit şi omogenizăm, după care turnăm smântâna peste păstrăvii din tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră, după care păstrăvul poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi morcovi fierţi.