Preparate din peşte
Peste câteva zile va fi Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin.
Ștefan Baciu, 20.03.2020, 13:29
Peste câteva zile va fi Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi practicanți au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie la alimentele de origine animală. Pornind de aici, vă propunem un meniu bazat exclusiv pe peşte.
Se poate face un platou de gustări reci pe care putem pune pastă de peşte, salată de icre, chiftele şi felii de ştiucă umplută. Salata de icre și chiftelele din carne se obțin destul de repede, pasta de pește durează un pic mai mult pentru că fileul de pește trebuie preparat în cuptor, la foc mic. Știuca umplută este un preparat care necesită îndemânare și timp pentru că, pe lângă operațiunile de curățare și eviscerare, pielea trebuie păstrată și apoi umplută cu carne tocată și amestecată cu vegetale și condimente.
Ciorba de pește se prepară foarte ușor, însă, pentru această perioadă, vă propunem un preparat specific Deltei Dunării, storceagul, la care se folosesc legume rădăcinoase. Avem nevoie de câţiva cartofi, de doi morcovi, de o ţelină, de două cepe, iar dacă avem, putem adăuga două … trei roşii şi doi ardei graşi. Avem nevoie şi de un kg de file de peşte pe care îl sărăm şi îl lăsăm la rece până când curăţăm legumele. Într-un vas cu o capacitate de 4 … 5 litri, punem la fiert morcovii şi ţelina, tăiate mărunt. Cepele se pot pune fie întregi, fie mărunţite, iar apoi cartofii, tăiaţi cubuleţe şi eventual ardeii şi roşiile, mărunţite. Spălăm de sare fileul de peşte, îl tăiem în cubuleţe pe care le punem la fiert cel mult un sfert de oră, la foc mic.
Acrim cu puţină zeamă de lămâie, iar spre final amestecăm un gălbenuş de ou cu câteva linguri de smântână şi turnăm în oală, presărând şi mărar tocat. Luăm vasul de pe foc, îl acoperim şi îl lăsăm câteva minute pentru ca să se amestece aromele după care storceagul poate fi servit imediat.
Pentru felul principal vă propunem un crap umplut, pregătit în cuptor. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg, care trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi sărat atât în interior, cât şi pe exterior. Facem o umplutură de ciuperci şi orez pe care umplem burta crapului. Avem nevoie de circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.
Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul, pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. În tavă se toarnă suc de roşii şi puţin vin alb, rezultând un sos cu care stropim crapul care, atunci când este gata, capătă o culoare arămie.