Preparate din peşte
Peste 2 zile, este Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin
Ștefan Baciu, 24.03.2018, 11:39
Peste 2 zile, este Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie la alimentele de origine animală.
În această ediţie, dorim să vă prezentăm câteva reţete în care folosim în principal carne de peşte. La aperitive pot fi servite chifteluţe sau rondele din carne tocată. Chiftelele se pot obţine din orice fel de peşte, însă este preferat peştele mai mare, cu oase mai mari sau mai puţine, aşa cum este somnul. Avem nevoie de un kg de carne de peşte, de două – trei cepe, de câţiva căţei de usturoi, de două ouă, de puţină făină, de piper şi sare. În unele variante se foloseşte piure de cartofi, în alte variante este de ajuns să punem miezul a două felii de pâine, dar în niciun caz nu trebuie să uităm să punem o legătură de mărar. După ce a fost dezosată şi după ce a fost îndepărtată pielea, carnea de peşte trebuie trecută prin maşina de tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi într-un bol cu cepele tocate mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile de pâine, cu ouăle, cu piper şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi, sunt adăugaţi în compoziţia care trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi îndepărta eventualele oase de peşte rămase în tocătură. În continuare, cu ajutorul unei linguri, formăm chifteluţele pe care le rostogolim prin făină înainte de a le pune la prăjit în tigaie.
Tot pe platoul de aperitive, pe lângă salata de icre, putem întâlni rondele tăiate dintr-o specialitate care se obţine cu multă muncă şi pentru care este nevoie de dexteritate şi anume ştiuca umplută. Tot la aperitive poate fi servită plăcinta din carne de peşte. Avem nevoie de câteva bucăţi de file de ştiucă sau de şalău pe care le trecem prin maşina de tocat. Această plăcintă se realizează doar cu carne de peşte alb, precum ştiuca sau şalăul. Mai avem nevoie de ceapă şi de morcovi pe care îi curăţăm şi îi tocăm mărunt. Călim legumele în unt sau ulei. Punem în tigaie morcovii, apoi ceapa şi le rumenim. Le lăsăm să se răcească, apoi amestecăm legumele cu carnea tocată de peşte, adăugăm piper şi sare. Spargem două ouă şi le adăugăm în acest amestec pe care îl omogenizăm. Pe o foaie de plăcintă, întindem umplutura, rulăm şi punem apoi plăcinta într-o tavă unsă cu puţin ulei sau cu unt. Rulourile de plăcintă trebuie unse, de asemenea, şi pe partea superioară. Lăsăm tava în cuptor la foc mic, circa 45 de minute, după care plăcinta poate fi servită.