Preparate din muşchiuleţ de porc
Pentru mulţi români, perioada vacanţei de vară reprezintă un prilej de a ieşi la iarbă verde, de a face mititei la grătar şi de a bea bere.
Ștefan Baciu, 28.06.2014, 09:26
Pentru mulţi români, perioada vacanţei de vară reprezintă un prilej de a ieşi la iarbă verde, de a face mititei la grătar şi de a bea bere. Pe grătarele încinse, au fost aşezate şi bucăţi de ceafă, cotlete de porc, piept şi pulpe de pui. De la aceste festinuri la iarbă verde ne-a venit şi ideea de a prezenta astăzi preparate din muşchiuleţ de porc. Muşchiuleţul de porc, tăiat în bucăţi mai mici şi condimentat cu cimbru, busuioc şi piper, poate fi făcut direct pe grătar. Există şi câteva preparate care necesită mai mult timp de pregătire, însă acestea câştigă la arome şi estetică în faţa muşchiuleţului la grătar.
Unul dintre ele este muşchiuleţul de porc împletit la cuptor. Avem nevoie de bucăţi de muşchi ceva mai mici şi mai subţiri pe care trebuie să le tăiem, cu grijă, longitudinal, în trei şuviţe. Aceste şuviţe trebuie împletite precum coada unei fete, iar la capăt trebuie prinse cu ajutorul unei scobitori. Muşchiuleţul astfel împletit poate fi împănat cu bucăţi de usturoi şi cu mici bucăţi de costiţă. Uns apoi cu puţin ulei, muşchiuleţul trebuie introdus la cuptor şi lăsat la foc potrivit circa 45 de minute.
Un alt preparat obţinut în cuptor este muşchiuleţul de porc cu verdeţuri. De menţionat că în România se folosesc uneori în bucătărie vase poroase de lut în care sunt preparate cu mare succes sarmalele. De această dată folosim vasul de lut pentru a prepara muşchiuleţul de porc. În primul rând, vasul de lut trebuie scufundat integral în apă şi lăsat circa 15 minute pentru a trage apă în pereţii săi. Aşezăm în vasul de lut un amestec de mazăre, fasole păstăi şi legume mărunţite: cartofi, ceapă, ardei gras, roşii. Deasupra, tăiat în bucăţi mici şi subţiri, aşezăm muşchiuleţul de porc. Acoperim vasul cu capacul său, de asemenea, din lut şi îl introducem în cuptorul rece. Creştem treptat temperatura cuptorului şi lăsăm vasul acolo circa 45 de minute. Pentru a se rumeni puţin, scoatem capacul vasului şi mai lăsăm preparatul nostru în cuptor încă un sfert de oră.
Astfel de preparate trebuie servite calde, împreună cu un vin roşu demisec, la temperatura camerei sau cu un vin alb sec sau demisec, bine răcit.