Preparate din chefal
Chefalul este un peşte care poate fi pescuit în Marea Neagră, cu o carne foarte gustoasă.
Ștefan Baciu, 07.07.2023, 16:33
Chefalul (Liza aurata – lat.) este un peşte care poate fi pescuit în Marea Neagră, cu o carne foarte gustoasă. Trăieşte în colonii, fiind răspândit apropae în întreag lume zonele temperat-continentale şi temperat-oceanice. La maturitate poate ajunge la o lungime de 70 de cm şi la o greutate de 4 kilograme. Preparatele din chefal pot fi întâlnite în oferta multor restaurante şi pensiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre sau din Delta Dunării.
Cel mai simplu preparat este saramura de chefal. Curăţat de solzi şi eviscerat, chefalul trebuie dat cu sare şi lăsat puţin la rece. După aceea, este spălat şi pus pe grătarul încins, după care îl scoatem într-o tavă înaltă. Punem câteva roşii pe grătar, le coacem, după care le îndepărtăm coaja şi le zdrobim. Le amestecăm cu câţiva căţei de usturoi, pe care i-am tocat mărunt sau pe care, de asemenea, i-am zdrobit. Adăugăm şi un ardei iute, tăiat rondele. Peste aceste legume se pune apă clocotită în care am pus puţin cimbru măcinat şi piper.
Nu este nevoie să mai punem sare, deoarece peştele şi-a tras suficientă atunci când l-am sărat. Turnăm această compoziţie peste chefalul deja pregătit şi acoperim tava pentru jumătate de oră, timp suficient pentru a pregăti şi o mămăligă. După ce porţionăm chefalul şi îl punem în farfurie, presărăm deasupra lui frunze tocate de pătrunjel. Pe aceeaşi farfurie punem şi o porţie de mămăligă.
În continuare, o reţetă care ia ceva mai mul timp, chefal pe pat de legume. Avem nevoie de 4 chefali de circa 500 … 700 de grame, ce câţiva cartofi, de doi … trei dovlecei, câteva roşii, un ardei gras, două cepe, doi morcovi, foi de dafin, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, un pahar cu vin, cimbru, piper, sare. Legumele pot fi pregătite fie în cuptor, fie pe grătar. Cea mai rapidă metodă este aceea de a pune toate legumele, tăiate potrivit, într-o tavă unsă cu puţin ulei de măsline, peste care este aşezat peştele, curăţat de solzi, eviscerat şi spălat. Turnăm suc de roşii sau puţină apă, condimentăm după gust şi lăsăm tava la cuptor la foc potrivit pentru circa 45 de minute, până ce peştele începe să se rumenească.
O metodă mai elaborată este aceea prin care unele legume sunt pregătite în prealabil pe grătar. Punem pune pe grătar dovlecei tăiaţi în felii subţiri, roşii întregi şi ceapă roşie, tăiată rondele, iar cartofii, morcovii, ardeiul şi ceapa albă, tăiate în bucăţi potrivite, le putem pregăti în cuptor. Tot în cuptor, dar separat, va fi pregătit şi peştele. Aşezăm peştele într-o tavă şi facem un sos din zeamă de lămâie, piper, cimbru, frunze de dafin, puţină apă şi sare. Turnăm acesta mestec peste peşte şi îl lăsăm în cuptor circa jumătate de oră, până se rumeneşte. Putem adăuga spre final un pahar cu vin, stropind peştele din când în când cu sosul din tavă.
Ca prezentare, punem legumele alături de peşte şi ornăm cu lămâie şi cu frunze de pătrunjel. Peştele trebuie porţionat şi poate fi servit fie cu un mujdei de usturoi, fie cu sosul din tava în care a fost pregătiti chefalul. O porţie de mămăligă şi un pahar de vin alb sec sau demisec, bine răcit, constituie o completare excelentă.