Preparate din carne de oaie
Cu ocazia Rusaliilor, în zona Buzăului este organizat un târg unde altădată, erau comercializate produse agroalimentare şi de uz gospodăresc.
Ștefan Baciu, 21.06.2024, 16:00
Cu ocazia Rusaliilor (24 iunie), în zona Buzăului este organizat un târg unde altădată, erau comercializate produse agroalimentare şi de uz gospodăresc. Pentru cei care ajungeau acolo, acest târg cunoscut ca Drăgaica era şi un prilej de distracţie. Drăgaicele sunt acele zâne bune, cunoscute în mitologie românească subnumele de Sânziene. În acest an, Târgul Drăgaica este deschis în perioada 8 – 24 iunie, vizitatorii fiind întâmpinaţi cu produse tradiţionale, cu un parc de distracţii pentru copii şi cu produse ale meşterilor buzoieni.
Acest târg a apărut şi s-a dezvoltat deoarece Buzăul este situat într-o zonă cu mare trafic comercial, care lega cele trei mari provincii istorice româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Interesant este faptul că aici erau stabilite, conform unui document de la începutul secolului al 19-lea, preţurile la care erau vândute pastrama de oaie şi cârnaţii, produse tradiţionale, pregătite în satele Berca şi Pleşcoi, situate în apropiere.
Astfel au apărut şi produsele cu denumire de origine, precum babicul de Buzău şi cârnaţii de Pleşcoi. Iniţial, cârnaţii de Pleşcoi erau produşi din carne de oaie, tocată cu barda, amestecată cu seu de oaie şi condimentaţi cu usturoi, cimbru şi busuioc. Acest amestec era pus în maţe subţiri de oaie, după care urma afumarea cârnaţilor. În reţetă a fost introdusă şi carnea de vită, într-o proporţie mai mică decât cea de oaie.
Refugiaţii de naţionalitate bulgară şi sârbă care, la sfârşitul secolului al 18-lea, s-au aşezat în zona Buzăului din cauza războaielor ruso-turce au preluat reţeta locală de cârnaţii de Pleşcoi, însă au modificat-o punând carne de porc în loc de carne de oaie, probabil ca să le facă în ciudă otomanilor. Au mai adăugat şi ardei iute roşu uscat şi mărunţit şi astfel a rezultat aşa-numit babic de Buzău sau babic sârbesc de Buzău.
Metoda de preparare a babicului este asemănătoare cu cea a cârnaţilor de oaie, carnea de porc, de obicei pulpă, fiind tocată cu barda. Apoi se pune sare, iar carnea este condimentată cu boia de ardei, şi iute, şi dulce, după care amestecul este pus în maţe mai groase şi se modelează cârnaţii. Sunt lăsaţi la zvântat, apoi la afumat, iar în final la presat, căpătând o formă plată. În continuare, sunt lăsaţi la uscat. Pentru a scurta procesul de uscare, reţeta a fost modificată, în compoziţie intrând şi carne de vită.
În zona Buzăului se pregăteşte şi ciorbă din babic, cu multe legume şi, desigur, cu felii de cârnat, tăiate foarte, foarte subţire.