Preparate de Paşte
În comunităţile creştine, sunt multe obiceiuri legate de Învierea Domnului, cum ar fi pregătirea unor mâncăruri tradiţionale, vopsitul ouălor, înnoirea hainelor sau stropitul.
Ștefan Baciu, 14.04.2023, 13:13
Credincioşii ortodocşi se pregătesc să sărbătorească Paştele, în acest an la o săptămână după Paştele catolic. În comunităţile creştine, sunt multe obiceiuri legate de Învierea Domnului, cum ar fi pregătirea unor mâncăruri tradiţionale, vopsitul ouălor, înnoirea hainelor sau stropitul. Sâmbătă, înainte de slujba de Înviere, se obişnuieşte sfinţirea unui coş cu ouă roşii, cu cozonac şi cu vin. Copiii primesc haine noi, pe care le poartă în ziua de Paşte, iar iepuraşul le aduce daruri.
Un preparat tradiţional pus de români pe masa de Paşte este drobul de miel. Pentru prapararea acestuia se folosesc organele interne ale mielului, inimă, rinichi, ficat, plămâni, dar, pentru a obţine o cantitate mai mare, se pot adăuga şi ficăţei de pui. Mai avem nevoie de vreo 10 fire de ceapă, o legătură de pătrunjel şi alta de mărar, de 6 ouă, de piper şi sare. Caracteristic acestui preparat este prapurul, acea membrană subţire cu grăsime, care separă organele interne ale mielului. În bucătăria altor popoare, această membrană este folosită pentru prepararea cârnaţilor sau a pateului.
Organele trebuie spălate şi tăiate în bucăți, iar apoi trebuie lăsate într-un vas cu apă rece pentru îndepărtarea sângelui. Se pun la fiert pentru circa jumătate de oră, având grijă să îndepărtăm spuma formată la suprafaţă. Separat, sunt fierte trei din cele şase ouă, pe care le vom folosi ca ornament. În continuare, organele trebuie trecute prin maşina de tocat, iar ceapa verde, pătrunjelul şi mărarul trebuie tocate mărunt. Toate acestea vor fi amestecate apoi într-un vas, adăugăm şi ouăle crude, piper şi sare după gust şi omogenizăm. Şi prapurele trebuie spălat şi pregătit.
Drobul de miel va fi preparat la cuptor într-o tavă de cozonac sau într-o formă metalică rotundă pe care trebuie să o ungem cu ulei. Întindem prapurele în vas, având grijă să lăsăm în exterior o parte suficient de mare cu care vom acoperi drobul. Răsturnăm compoziţia peste prapure, iar în interiorul acesteia punem şi ouăle fierte tare şi curăţate de coajă, după care acoperim cu prapurele. Vasul în care am pus drobul va fi introdus în cuptorul încins unde va sta, la foc potrivit, pentru jumătate de oră, până se rumeneşte. Se lasă la răcit, iar apoi se pune pe un platou pentru a fi servit.
Stufatul de miel este o mâncare foarte gustoasă. De obicei, se folosesc coaste de miel sau o pulpă de miel, pentru 4-6 porţii având nevoie de un kg şi jumătate de carne. Ne mai trebuie 20 de fire de ceapă verde şi 20 de fire de usturoi verde şi de 5-6 roşii de dimensiune medie.
Se călesc coastele de miel într-o tigaie cu puţin ulei, iar apoi se călesc ceapa şi usturoiul verde, tăiate transversal, în bucăţi mici. Punem carnea de miel, ceapa şi usturoiul într-un vas mai mare, adăugăm roşiile tăiate în cubuleţe şi turnăm puţină apă. Lăsăm vasul în cuptor, la foc potrivit, pentru circa jumătate de oră, iar apoi adăugăm puţin vin roşu, sare şi piper după gust şi mai lăsăm vasul în cuptor pentru câteva minute, după care stufatul poate fi servit.