Pomana porcului, un festival gastronomic
Peste o săptămână, mai precis între 8 şi 10 februarie, în staţiunea Balvanyos din judeţul Covasna (centrul României) va fi organizat Festivalul Gastronomic Internaţional de Pomana Porcului.
Ștefan Baciu, 02.02.2013, 02:50
Peste o săptămână, mai precis între 8 şi 10 februarie, în staţiunea Balvanyos din judeţul Covasna (centrul României) va fi organizat Festivalul Gastronomic Internaţional de Pomana Porcului, o manifestare ajunsă la cea de a 8-a ediţie. La fel ca şi anii trecuţi, tradiţiile gastronomice vor fi ridicate la nivel de artă, iar concurenţii vor prezenta obiceiurile legate de sacrificarea rituală a porcului din localitatea şi din ţara pe care o reprezintă. La festival vor fi echipe din judeţul gazdă, Covasna, Mureş, Dolj şi Botoşani, iar în premieră echipe din Constanta, Sălaj şi Harghita. Vor mai fi, de asemenea, echipe din Croaţia, Ungaria şi Slovacia. După defilarea în costume populare şi cu drapelul sau cu stema localităţii pe care o reprezintă, fiecare echipă va trebui să tranşeze şi să pregătească, în interval de câteva ore, preparate tradiţionale din porc, sub atenta supreveghere a juriului care, spre seară, îi va premia pe concurenţi. Amintim că, la sacrificarea rituală a porcului, există tradiţia de a pregăti aşa-numita “pomană a porcului”, o mâncare oferită celor care au participat la această operaţiune, de unde şi numele acestui festival gastronomic cu participare internaţională.
Pentru că, recent, am prezentat reţeta acestui preparat, pomana porcului, să prezentăm o reţetă de cârnaţi, iar această sugestie provine de la un concurs de degustări de cârnaţi, organizat chiar în aceste zile şi iniţiat de jurnaliştii de la săptămânalul de limbă germană Banater Zeitung” din Timişoara (vest). Denumit Worschkoschtprob” sau, dacă doriţi, Degustarea cârnaţilor bănăţeni”, concursul este organizat separat, pentru cei care fac cârnaţi în propria gospodărie pentru consumul propriu şi pentru întreprinzătorii care produc cârnaţi în scopul comercializării. Timpul de preparare a cârnaţilor bănăţeni este de circa o oră. Avem nevoie de circa 2 kg de carne de porc şi de jumătate de kg de slănină, de o căpăţână de usturoi, de o lingură de boia dulce, de coriandru uscat, de piper râşnit, sare şi de supă de oase. Carnea de porc şi slănina, tăiate in cuburi, se trec prin maşina de tocat, după care se amestecă cu usturoiul pisat, cu toate celelalte condimente şi cu puţină supă de oase pentru a se omogeniza. După aceea, se umplu maţele cu această compoziţie, iar în continuare cârnatii sunt lăsaţi la zvântat şi apoi sunt puşi la afumat. Se pot consuma ca atare sau prăjiţi în ulei sau untură alături de o “răchie” de Banat. Poftă bună!