Pomana porcului
Mai sunt doar câteva zile până la Ignat, ziua în care are loc sacrificarea rituală a porcului care urmează să fie preparat pentru masa de Crăciun.
Ștefan Baciu, 17.12.2016, 13:44
Mai sunt doar câteva zile până la Ignat (20 decembrie), ziua în care în România are loc sacrificarea rituală a porcului care urmează să fie preparat pentru masa de Crăciun. Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun sunt caltaboşul, piftia, lebărul, slănina, şunca semiafumată, cârnaţii şi sarmalele, însă trebuie menţionat că porcul nu este consumat integral în perioada Sărbătorii Crăciunului, de pe urma acestuia rămânând slănină şi şuncă, produse conservate prin afumare, cârnaţi şi carne prăjită, puse la păstrare în borcane cu untură.
În gospodăriile din Transilvania, provincie unde carnea de porc are o pondere mai mare în consum, sunt sacrificaţi doi porci, unul înainte de Crăciun, celălalt după Anul Nou. La sacrificarea rituală a porcului este tradiţia de a pregăti aşa-numita “pomană a porcului”, o mâncare oferită celor care au participat la această operaţiune. Pentru a conserva aceste tradiţii, în ultimii ani, în judeţul Covasna este organizat, este adevărat nu în decembrie, ci în februarie, Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, internaţional pentru că au participat echipe din Croaţia, Slovacia, Ungaria şi din România. În interval de câteva ore, aceste echipe se străduie să obţină, sub atenta supraveghere a juriului, diferite preparate din carne de porc.
Cum ajungem la “pomana porcului”, un preparat necesar după atâta muncă şi, eventual, după ţuica fiartă care este servită tradiţional atunci când tranşarea se face în aer liber? Într-un vas de tuci (fontă) se pune puţină osânză, acea grăsime care se adună din cavitatea abdominală a porcului şi din care se obţine untura. După ce se topeşte grăsimea, în untura încinsă punem cubuleţe de carne crudă (costiţă, fleică şi pulpă), puţin ficat de porc şi lăsăm să se rumenească puţin.
Adăugăm apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, circa jumătate de oră, amestecând din când în când. Curăţăm o căpăţână de usturoi, iar căţeii de usturoi, tăiaţi mărunt, îi adăugăm în vasul de tuci. Spre final, presărăm o linguriţă de cimbru uscat şi puţin vin roşu, condimentăm cu piper şi punem sare după gust. Aceasta este pomana porcului, mâncare care se serveşte caldă, împreună cu mămăligă şi cu un pahar de vin roşu. Poftă bună!