Papanaşi
Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii reprezintă cele mai populare deserturi din oferta rstaurantelor şi, mai ales, a pensiunilor din România.

Ștefan Baciu, 25.04.2025, 16:02
Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii reprezintă cele mai populare deserturi din oferta rstaurantelor şi, mai ales, a pensiunilor din România. Proveniţi din rândul gogoşilor, papanaşii au fost înnobilaţi, dacă se poate spune aşa, după au fost acoperiţi cu o mantie de smântână şi după ce au fost decoraţi cu afine sau vişine din dulceaţă.
Se pregătesc destul de uşor şi de repede. Avem nevoie de un kg de brânză dulce de vaci şi de circa jumătate de kg de făină, de 4 ouă, 2 plicuri cu zahăr vanilat, de circa 100 de grame de zahăr, un pahar cu smântână, puţin bicarbonat de sodiu şi puţină zeamă de lămâie. Într-un castron, amestecăm brânza cu făina, cu ouăle, cu zahărul şi cu zahărul vanilat. Stingem un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu în puţină zeamă de lămâie, pe care o adăugăm apoi în compoziţia aflată în castron. Putem înlocui bicarbonatul de sodiu cu praf de copt. Omogenizăm şi luăm cu o lingură din pasta aflată în castron bucăţi de mărimea unei găluşti pe care o răsturnăm într-o farfurie în care am presărat puţină făină.
Dacă vrem să facem papanaşi fierţi, nu este cazul să punem praf de copt, însă în compoziţie trebuie să adăugăm câteva linguri cu griş. De asemenea, nu trebuie să-i mai tăvălim prin făină. Papanaşii se lasă la fiert circa un sfert de oră, după care îi scurgem, îi ungem cu unt şi îi rostogolim printr-o farfurie cu pesmet. Pentru a fi serviţi, îi punem apoi pe farfurie, adăugând puţin zahăr şi smântănă.
Papanaşii prăjiţi sunt cel mai des întâlniţi în restaurante. După ce am luat cu lingură din compoziţia aflată în castron, tăvălim găluşca în făină pentru a nu se lipi şi o modelăm cu mâna, dându-i o formă rotundă. O găurim la mijloc, nu din raţiuni estetice, ci pentru o prăjire uniformă. Punem papanaşii la prăjit într-un ceaun cu ulei încins, aşteptăm până se rumenesc, îi întoarcem cu o spumieră, mai aşteptăm puţin şi, gata !, îi luăm din ceaun. Îi scurgem de ulei, punem câte doi pe farfurie, turnăm deasupra smântână şi presărăm puţin zahăr. Zahărul poate fi înlocuit cu dulceaţă sau gem pe care îl punem la sfârşit deasupra papanaşilor, după ce am turnat smântâna. Peste inelul pe care l-am prăjit, putem pune trei bile din acelaşi aluat, care, de asemenea, trebuie prăjite. Peste această „construcţie” din gogoşi turnăm smântână şi adăugăm o lingură de dulceaţă. Cei mai populari papanaşi sunt cei cu smântână şi cu dulceaţă de afine.