Murături
Pentru că este vremea recoltelor, vă propun astăzi câteva reţete de murături, ce se pot transforma în savuroase salate ce însoţesc mâncărurile în sezonul rece.
Ștefan Baciu, 05.10.2013, 07:30
Pentru că este vremea recoltelor, vă propun astăzi câteva reţete de murături, ce se pot transforma în savuroase salate ce însoţesc mâncărurile în sezonul rece.
Să începem cu castraveţii în saramură. Avem nevoie de sare, boabe de muştar, hrean, usturoi, crengi uscate de mărar şi, normal, de castraveţi. Cantitatea rămâne la aprecierea dvs., în funcţie de recipientul în care veţi păstra castraveţii muraţi. Alegem castraveţii, preferabil pe cei de mărime mai mică, şi îi spălăm cu apă rece. Curăţăm hreanul şi îl tăiem în şuviţe mici, iar căpăţânile de usturoi le desfacem în căţei pe care îi zdrobim uşor, fără a-i mai curăţa. Punem castraveţii într-un borcan, bidon de plastic sau butoi, având grijă să punem din când în când bucăţi de hrean şi căţei de usturoi. Adăugăm boabe de muştar, iar deasupra punem crengi de mărar. Pentru a scurta timpul de preparare, alegem câteva vase mari în care încălzim şi aducem la fierbere apa cu sare, proporţia fiind de o lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. Saramura astfel obţinută o turnăm peste castraveţi şi închidem bidonul cu un capac şi apoi în lăsăm într-un loc mai călduros timp de 2 … 3 zile, după care îl mutăm într-un loc mai rece.
Un mod asemănător de preparare este şi în cazul gogonelelor. Trebuie să încercăm să alegem gogonele care au o culoare albă şi nu verde închis deoarece cele din urmă ar putea avea un gust uşor amărui. Pentru a fi mai aspectuoase, putem lăsa gogonelele timp de o zi sau două după ce le-am cumpărat deoarece unele dintre ele vor căpăta o culoare gălbuie-roşiatică. Pe lângă gogonele, în acelaşi recipient putem pune la murat morcovi, tăiaţi rondele, ţelină, tăiată de asemenea în felii, câţiva ardei capia şi ardei iuţi, mere şi pepeni verzi, cei care rămân de obicei toamna pe câmp şi care nu au apucat să crească. Ca şi în cazul castraveţilor muraţi, adăugăm hrean şi usturoi. Punem toate legumele pe care le-am enumerat într-un butoi, adăugăm saramura fierbinte, păstrând proporţia de o lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. După câteva zile, trebuie să vânturăm zeama din butoaie pentru a nu face o peliculă de culoare albă sau, după cum se mai spune, pentru a nu face floare.