Mititei
Mititeii sau micii sunt revendicaţi de bucătăria românească, dar îşi găsesc echivalent şi în bucătăria balcanică.
Ștefan Baciu, 28.04.2018, 12:10
Mititeii sau micii sunt revendicaţi de bucătăria românească, dar îşi găsesc echivalent şi în bucătăria balcanică. Mititeii sunt alcătuiţi din carne tocată, amestecată cu mai multe mirodenii, iar prezentarea, în această ediţie, a modului de preparare nu este întâmplătoare deoarece ne aflăm la începutul unei minivacanţe în care mulţi români vor ieşi la iarbă verde, uneori şi pentru a consuma preparate la grătar, printre care şi mititei. Deja au fost făcute estimări referitoare la consumul a nu mai puţin de 30 de milioane de mititei la nivel naţional.
Făcând referire la originea acestui preparat, un celebru jurnalist, scriitor, realizator de televiziune şi autor de cărţi de cultură gastronomică, Radu Anton Roman, sublinia (citez): Demâncare veche, luată de prin podişurile Anatoliei şi prefăcută pe româneşte, cu carne de porc, micul s-a desprins de profet şi s-a lipit de Mioriţa şi prin faptul că se bea, se bea temeinic, dar nu bere, ci un vin sec şi vesel din sudul României” (am încheiat citatul).
Asemănători ca mod de preparare cu kebap-ul turcesc, mititeii seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici, numai că în compozitie este folosită şi carnea de porc, interzisă prin tradiţie musulmanilor. Iniţial, mititeii erau pregătiţi din carne de oaie şi ceva mai puţină carne de vită deoarece în spaţiul românesc vita era folosită în special pentru tracţiune sau ca animal de lapte. În timp, carnea de porc a început să fie folosită în proporţie mai mare în compoziţia micilor. Există şi o legendă privind apariţia mititeilor în spaţiul românesc de care aminteşte un alt jurnalist celebru de la sfârşitul secolului al 19-lea, prima jumătate a secolului al 20-lea, Constantin Bacalbaşa. Acesta susţinea că mititeii ar fi fost inventaţi la o cârciumă din centrul istoric al Bucureştiului, după ce proprietarul a constatat că nu mai are maţe pentru cârnaţi şi atunci a pus carnea tocată direct pe grătar, păstrând forma cârnatului.
Pentru a pregăti mititei, avem nevoie de carne de vită, de porc şi de oaie în proporţii egale. Ca mirodenii, avem nevoie de piper măcinat, de cimbru uscat, enibahar, o căpăţână de usturoi pentru fiecare kilogram de carne, usturoi transformat în mujdei şi puţină sare. Tocăm carnea şi adăugăm fie grăsime de vacă sau de oaie, fie zeamă obţinută din fierberea unor oase de vacă. Carnea tocată trebuie amestecată într-un vas împreună cu zeama de oase şi cu toate condimentele. Se adaugă bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie şi se lasă la rece timp de câteva ore. După aceea, se scoate vasul de la rece, se formează mititeii, cu o lungime de circa 10 cm şi groşi de două degete şi se lasă puţin la zvântat, după care sunt numai buni de pus pe grătar, unde trebuie întorşi de pe o parte pe alta. Nu trebuie lăsaţi prea mult timp pe grătar deoarece se pot usca, dar nici la un jar prea mare pentru a nu se prăji prea tare la exterior. Se servesc calzi, cu muştar.