Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi
Comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit în această săptămână Crăciunul. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.
Ștefan Baciu, 11.01.2014, 05:30
Comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit în această săptămână Crăciunul. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.
Pentru ucrainenii din Maramureş, tradiţia cere ca pe masa de Crăciun să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este hrebleanca, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, de pe masă nu poate lipsi grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. De menţionat este obiceiul ca picioarele mesei să fie legate cu un lanţ care rămâne aşa până la Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că astfel binele va rămâne în casă. Dintre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor de Crăciun se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute cu gem.
Pentru sârbii din Banat, Crăciunul este întâmpinat cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi cu o plăcintă denumită cesniţa, cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând. Înainte de a coace această plăcintă, în interiorul ei se pun două monede, existând credinţa că acei care le vor găsi vor avea noroc tot anul.
Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert se serveşte cozonac cu nucă şi colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte, ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la proţap şi chifteluţele din peşte a căror reţetă o prezint în continuare.
Avem nevoie de file de peşte, preferabil crap, ştiucă, şalău, biban, avat sau caras. La un kilogram de carne de peşte mai trebuie să adăugăm două ouă, un cartof crud, o ceapă, usturoi, piper, sare, mărar, pătrunjel verde. Carnea este trecută prin maşină de tocat împreună cu cartoful şi ceapa, după care spargem două ouă, şi amestecăm cu puţin mujdei de usturoi, mărar, frunze tocate de pătrunjel verde, piper şi sare după gust. Dacă această compozitie este prea moale, atunci turnăm şi puţin pesmet sau făină. În continuare, se fac bile din această compoziţie, cu diametrul de 3 … 4 cm, care se pun la prăjit în ulei. Se pot servi atât calde, cât şi reci, ca aperitiv. Poftă bună!