Mâncăruri şi deserturi din mere
Dacă veţi călători în partea sudică a Transilvaniei, acolo unde întâlnim satele şi bisericile fortificate săseşti şi dacă veţi studia meniurile restaurantelor şi pensiunilor, veţi sesiza câtvea preparate care ţin de cultura gastronomică a saşilor, etnici
Ștefan Baciu, 15.02.2014, 08:15
Dacă veţi călători în partea sudică a Transilvaniei, acolo unde întâlnim satele şi bisericile fortificate săseşti şi dacă veţi studia meniurile restaurantelor şi pensiunilor, veţi sesiza câtvea preparate care ţin de cultura gastronomică a saşilor, etnici germani care s-au stabilit aici în urmă cu un mileniu. Saşii au adus cu ei tradiţiile ţinuturilor de origine, inclusiv obiceiurile lor culinare, influenţând astfel gastronomia zonei. Cartofii, carnea de vită şi de porc sunt ingredientele de bază ale multor preparate. Tăiţeii de casă, aluaturile de plăcintă, carnea şi slănina afumată, cârnaţii reprezintă alte amprente ale populaţiei săseşti din Transilvania.
În repertoriul gastronomic al saşilor transilvăneni figurează supa de vişine şi supa de mere, mâncăruri destul de neobişnuite pentru majoritatea românilor. De exemplu, pentru a prepara o supă de mere avem nevoie de 8 … 10 mere acrişoare, 2 linguri de făină, 2 linguri de zahăr, 100 de mililitri de smântână. Se mai poate adăuga puţină scorţişoară. Merele trebuie curăţate de coajă şi de seminţe, apoi tăiate în cubuleţe şi puse la fiert în 2 litri de apă, împreună cu zahărul şi cu puţină sare. După ce au fiert, iar aceasta se întâmplă cam într-un sfert de oră, merele trebuie pasate. Separat facem un amestec dintr-un gălbenuş de ou, făină şi smântână, amestec pe care îl turnăm în zeama în care se află merele pasate şi, pentru puţin timp, se lasă la foc mic, amestecându-se în vederea omogenizării compoziţiei. La sfârşit se poate adăuga puţin vin alb. Se serveşte rece.
Din mere se pot obţine şi multe deserturi, precum plăcinta sau tartele. Vă propunem însă un preparat spectaculos şi foarte uşor de realizat – mărul copt la cuptor. Se iau câteva mere mai mari astfel încât să încapă într-o tavă de cuptor sau într-un vas termorezistent. Trebuie să scobim merele pentru a le îndepărta seminţele. Umplem apoi interiorul lor cu bucăţi mici de măr, gutuie sau banană, pe care a fost presărată puţină scorţişoară. În interiorul merelor turnăm puţină miere, iar apoi le introducem la cuptor. Nu vom aştepta mult şi, în momentul în care vedem că merele s-au rumenit, le putem servi. Datorită aspectului, au un succes deosebit, mai ales în rândul copiilor.