Mâncăruri din urzici
Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor.
Ștefan Baciu, 14.03.2015, 09:42
Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor. Recoltatul urzicilor nu este o activitate uşoară. Dincolo de precauţia de a le atinge cu grijă, trebuie să avem grijă să le culegem din zone nepoluate astfel încât trebuie evitate, de exemplu, urzicile care cresc pe marginea drumurilor şi care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. Consumul urzicilor este util pentru detoxifierea organismului şi, mai mult decât atât, această plantă are şi proprietăţi terapeutice.
După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate în mai multe ape. În continuare, frunzele de urzici se pun într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. După ce au fiert, trebuie lăsate la scurs, iar în continuare pot constitui baza multor mâncăruri. Dacă sunt pasate şi amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, această cremă de urzici poate înlocui su succes spanacul şi poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici poate fi consumată cu mămăligă.
Din urzici se poate face şi supă sau ciorbă. Avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de două cepe mici, de puţin ulei şi de câţiva căţei de usturoi. După ce au fost spălate în mai multe ape, frunzele de urzici sunt puse la fiert împreună cu cepele tocate mărunt. Se strecoară zeama, iar urzicile şi ceapa trebuie pasate dupa care se adaugă zeama în care au fiert, obţinându-se o supă ceva mai consistentă. Se adaugă puţin usturoi pisat si sare după gust şi se consumă imediat. Dacă din această fiertură excludem usturoiul şi adăugăm orez, iar spre final borş, se poate obţine ciorbă de urzici.