Mâncăruri din urzici
În această ediţie vă prezentăm câteva mâncăruri din urzici, o plantă care nu este cultivată, dar care poate fi găsită atât în pieţe, cât şi în magazine.
Ștefan Baciu, 05.04.2014, 09:04
În această ediţie vă prezentăm câteva mâncăruri din urzici, o plantă care nu este cultivată, dar care poate fi găsită atât în pieţe, cât şi în magazine.
Evident, cea mai dificilă parte este recoltatul urzicilor, însă este vorba, desigur, despre plantele cu frunze fragede. Frunzele de urzică tinere se culeg în luna martie şi la începutul lui aprilie, prin rupere cu mâna. Urzicile trebuie recoltate din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. De regulă, frunzele fragede de urzică nu se usucă, ci se consumă proaspete. Consumul urzicilor este util pentru detoxifierea organismului, însă această plantă are şi alte proprietăţi terapeutice.
Ce putem face cu urzicile? În primul rând, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate în mai multe ape. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. Se lasă la fiert până când aceste frunze se înmoaie, după care sunt lăsate la scurs, iar apoi sunt pasate.
Din urzici pasate se pot obţine mai multe mâncăruri. Amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, urzicile pasate pot fi servite ca atare, alături de mămăligă. O altă combinaţie este cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. Tot la fel, după ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite imediat, în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.
O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separate urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.