Mâncãruri din Muntenia
Astăzi ne oprim în Muntenia pentru a vă prezenta câteva mâncăruri specifice acestei provinci. În Evul Mediu, acest teritoriu alcătuia o formaţiune statală cunoscută şi sub numele de Valahia ...
Ștefan Baciu, 20.05.2013, 10:38
Astăzi ne oprim în Muntenia pentru a vă prezenta câteva mâncăruri specifice acestei provinci. În Evul Mediu, acest teritoriu alcătuia o formaţiune statală cunoscută şi sub numele de Valahia sau Ţara Românească. În vechi documente întâlnim referiri la petrecerile date de domnitorii Munteniei în onoarea oaspeţilor străini şi la abundenţa preparatelor de pe masa princiară. Bucătăria din Muntenia se poate caracteriza prin diversitate şi ingeniozitate. De-a lungul vremii, a fost influenţată de bucătăria grecească, orientală, de cea franceză, dar chiar şi de cea italiană. Bucătăria din Muntenia foloseşte un sortiment variat de legume, carne, produse din carne, peşte, lapte, paste făinoase şi fructe. Putem menţiona ciorbele ţărăneşti din carne de vacă şi porc, sarmalele cu mămăliguţă, stufatul de miel, renumiţii mititei, plăcintele cu brânză sau cu dovleac.
Ciorbele, acrite cu borş, sunt bogate în legume, folosindu-se îndeosebi carne de pasăre şi de vacă. Des întâlnită este şi ciorba de perişoare, dreasă cu smântână. Să amintim friptura de pui cu gutui, specifică toamnei sau friptura cu prune afumate, pregătită îndeosebi iarna. Piftia de cocoş, de gâscă sau cea de porc reprezintă alte preparate tradiţionale din Muntenia. De exemplu, pentru a pregăti o piftie de pasăre, avem nevoie de un kg de aripi şi pulpe, precum şi de câteva gheare şi capete pentru ca piftia să se închege mai repede. Ne mai trebuie două cepe, doi morcovi, o căpăţână de usturoi şi câteva frunze de pătrunjel verde. Punem la fiert toată carnea împreună cu morcovii şi ceapa. Spumăm şi lăsăm la fiert până ce carnea se desprinde de pe oase, adăugând spre final şi puţină sare. Adunăm carnea, pe care o mărunţim şi strecurăm zeama rămasă în vas pe care o turnăm într-un vas în care punem şi usturoiul pisat. Pregătim un vas mai mare sau mai multe castroane în care punem rondele de morcov, frunze de pătrunjel verde, eventual felii subţiri de gogoşar în oţet, precum şi bucăţile de carne. Peste toate acestea turnăm zeama cu grijă, pentru a nu deranja decorul. Lăsăm compoziţia să se răcească, apoi mutăm vasul sau castroanele în frigider. Piftia se serveşte în următoarea zi. Poftă bună!