Mâncăruri din Delta Dunării
Delta Dunării este una dintre marile atracţii turistice ale României.
Ștefan Baciu, 09.02.2024, 16:14
Delta Dunării este una dintre marile atracţii turistice ale României. Această destinaţie turistică este preferată de cei care doresc să se relaxeze, departe de zgomotul oraşelor, în liniştea deplină ce caracterizează această împărăţie a apelor şi a păsărilor. Din punct de vedere gastronomic, Delta Dunării are o specificitate, deoarece peştele a reprezentat dintotdeauna principala sursă de hrană a locuitorilor ei care, deloc lipsiţi de imaginaţie, sunt în măsură să îl pregătească într-o diversitate culinară de neînchipuit.
Aperitivele din peşte fac parte din categoria preparatelor care necesită mai mult timp, precum chifteluţele sau plăcinta cu carne de peşte. Acestora lise adaugă peştele marinat, salata de icre sau pasta din carne de peşte. Cel mai laborios preparat ştiuca umplută, pentru că trebuie scoasă, cu multă grijă pielea de pe ea, după care trebuie îndepărtate oasele.
Carnea obţinută se toacă, după care se adaugă condimente, puţin orez, un gălbenuş de ou şi mărar tocat mărunt. Această compoziţie este învelită apoi în pielea ştiucii şi, peştele astfel remodelat, este pus într-o cratiţă la cuptor, în sos tomat. După ce este coaptă şi aurită, se ornează şi se serveşte la masă, feliat, fie rece, fie caldă, cu sosul în care s-a copt.
De multe ori, în Delta Dunării peştele este pregătit pe o tablăîncinsă de foc, pe care se presară un strat de sare. După ce au fost fripţi pe plită, peştii sunt puşi într-un vas în care se toarnă apă fierbinte, atât cât să îi acopere. Pentru condimentare, în saramură poate fi adăugat ardei iute sau usturoi, tăiat în feliuţe subţiri, frunze de pătrunjel, tocate mărunt, cimbru şi busuioc, bucăţi de roşie. Saramura de peşte este servită caldă, cu mămăligă.
Cel mai la îndemână fel de mâncare este borşul pescăresc, pregătit acasă sau pe un grind, într-un ceaun pus pe pirostrii. Se pun în oală, la fiert, mai întâi peşti mărunţi, evisceraţi, necurăţaţi de solzi, dar bine spălaţi. Zeama astfel obţinută este strecurată, iar apoi sunt adăugate apă şi legume tăiate mărunt, de obicei ceapă, ardei graşi, roşii, orez. Când legumele sau zarzavatul sunt aproape fierte, sunt adăugate şi bucăţi mari de peşte. Zeama trebuie acrită spre final, fie cu borş, fie cu roşii, dar cel mai des cu oţet, aşa cum se obişnuieşte în Delta Dunării.
Un preparat specific comunităţii ruşilor lipoveni, care se obţine rapid, este malasolca. Este pregătită, de cele mai multe ori, pe baltă din peştii tocmai prinşi. Se face malasolcă din biban, şalău, ştiucă, crap, somn sau din oricare peşte prins în plasă sau în cârlig. Peştele trebuie curăţat, eviscerat, spălat, crestat de-a lungul coastelor şi apoi lăsat în sare.
Se pun la fiert cartofi în coajă. Separat, se pune şi peştele la fiert, după ce a fost spălat de sare. În cazul în care a stat mult timp în sare, peştele poate fi pus la fiert în mai multe ape. Bucăţile de peşte se aşează pe un platou împreună cu cartofii fierţi şi decojiţi. Peştele se serveşte cu mujdei de usturoi sau samurzac cum i se mai spune prin Delta Dunării şi prin Dobrogea.