Mâncăruri din Apuseni
Într-o zonă precum cea a Munţilor Apuseni, în care iernile sunt aspre, iar muncile sunt destul de istovitoare, este nevoie de mâncăruri bogate în calorii.
Ștefan Baciu, 01.02.2014, 10:30
Într-o zonă precum cea a Munţilor Apuseni, în care iernile sunt aspre, iar muncile sunt destul de istovitoare, este nevoie de mâncăruri bogate în calorii. Carnea de porc, varza, cartofii şi smântâna sunt ingrediente de bază. Se foloseşte destul de mult untura, iar şunca, slănina afumată, ceapa şi pâinea de casă, însoţite de un pahar de palincă fiind consumate frecvent, dacă nu cumva zilnic.
Ciorba cu afumătură este un preparat specific zonei şi poate fi făcută fie cu cartofi, fie cu varză. Avem nevoie de jumătate de kg de carne afumată, de o varză acră, de două cepe, de câtiva căţei de usturoi, de două linguri de făină, de o cană de lapte acru şi de mărar. Un mic secret al preparării este acela că, înainte de de a o pune în oala de ciorbă, trebuie să opărim carnea afumată, fie jambon, fie costiţă, pentru că, prin fierbere, este eliminată o parte din sare. Afumătura trebuie tăiată în cuburi şi pusă la fiert în oala de ciorbă. Se desface foaie cu foaie varza murată şi se spală, după care se toacă mărunt, la fel ca şi cepele, iar totul se pune în oala de ciorbă. Într-un alt vas se rumeneşte făina în ulei, se stinge cu o cană de apă, se dă în clocot după care se toarnă în oala de ciorbă. Spre final, se toarnă în oală cana de lapte acru sau smântână amestecată cu ou şi se mai lasă puţin la fiert. Se adaugă sare dacă mai este cazul, dar şi mărarul şi usturoiul tocat mărunt.
Un alt preparat specific are şi denumirea de origine: tocană moţească cu carne de porc şi cu cârnaţi, după numele celor care trăiesc în Apuseni. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de jumătate de kg de cârnaţi afumaţi, de 3 … 4 cepe şi de doi ardei graşi. Ceapa, tocată mărunt, o călim puţin în ulei sau, dacă respectăm reţeta moţească, în untură sau “unsoare” cum se mai spune în Apuseni. Adăugăm ardeiul, tocat mărunt, punem carnea tăiată în cubuleţe cu latura de 2 cm, precum şi cârnaţii tăiaţi rondele. Lăsăm totul la prăjit ca să se rumenească puţin, apoi turnăm apă şi lăsăm la fiert. După ce a scăzut zeama, adăugăm puţină smântănă, boia de ardei şi sare, după gust. Se serveşte imediat, cu un pahar de vin roşu, demisec, la temperatura camerei. Poftă bună!