Mâncăruri cu varză şi carne
Combinaţia de varză cu carne este foarte utilizată în bucătăria românească. Din foi de varză şi din carne tocată se pot obţine sarmalele, considerate reprezentative pentru bucătăria românească.
Ștefan Baciu, 08.11.2014, 09:52
Combinaţia de varză cu carne este foarte utilizată în bucătăria românească. Din foi de varză şi din carne tocată se pot obţine sarmalele, considerate reprezentative pentru bucătăria românească. Întradevăr, sarmalele învelite în foi de varză pot fi întâlnite oriunde în România, de dimensiuni mai mari în Transilvania sau mai mici în celelate provincii româneşti. Se spune că, în încercarea de a nu mai pierde timpul cu pregătirea foilor de varză şi cu răsucirea acestora în jurul grămăjoarelor de carne tocată, românii au tocat şi varza, au amestecat-o cu carnea, de asemenea tocată, au adăugat şi celelalte ingrediente, obţinând alte preparate tot la fel de gustoase, precum varza a la Cluj, musacaua de varză din Banat sau din Muntenia.
Mâncăruri cu gust asemănător pot fi obţinute din varză tocată, proaspătă sau murată, din carne de porc şi alte câteva ingrediente şi condimente. Avem nevoie de o varză, de un kg de carne de porc, pulpă, fleică sau coaste, de o ceapă, de un ardei gras, de bulion sau suc de roşii, ulei, o foaie de dafin, de cimbru şi piper.
Varza trebuie tocată fideluţă şi, dacă este proaspătă, trebuie frecată cu puţină sare. Dacă este murată, atunci trebuie spălată foaie cu foaie în apă rece şi apoi trebuie tocată. Începem cu rumenirea cărnii de porc, tăiată în cubuleţe dacă este pulpă sau fleică sau în felii dacă provine de pe coaste. Carnea trebuie rumenită uşor în ulei într-un vas suficient de mare în care să încapă apoi şi varza. Adăugăm ceapa şi ardeiul, tocate mărunt, mai târziu puţină apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit. Punem cimbru şi piper măcinat, o foaie de dafin, apoi varza tocată şi suc de roşii sau bulion, iar dacă este cazul mai adăugăm şi puţină apă. Lăsăm vasul la foc mic, cu capac deasupra, până când varza se înmoaie. Dacă este cazul, adăugăm şi sare. Vasul poate fi lăsat şi în cuptor până când la suprafaţă se formează o crustă. Se poate servi cu mămăligă şi cu un pahar de vin, alb sau roşu, demisec.