Mâncăruri cu conopidă
Una dintre vedetele toamnei este conopida, din care pot fi obținute aperitive şi, în combinație cu alte legume sau cu carne, multe mâncăruri.
Ștefan Baciu, 13.09.2019, 18:44
Una dintre vedetele toamnei este conopida, din care pot fi obținute aperitive şi, în combinație cu alte legume sau cu carne, multe mâncăruri. Cel mai simplu preparat este conopida pane. Avem nevoie de o conopidă, de unul-două ouă pe care le batem într-o farfurie adâncă, de făină şi pesmet. Curăţăm conopida şi o desfacem în bucheţele pe care le punem pentru câteva minute în apă clocotită, cu puţină sare. Lăsăm apoi bucheţele la scurs, aşteptăm să se răcească, după care presărăm piper măcinat şi le trecem prin făină, ou şi pesmet. Le prăjim în ulei şi le putem servi calde sau reci.
Un alt aperitiv uşor de preparat este crema de conopidă. Pe lângă o conopidă de mărime medie, mai avem nevoie de o ceapă și de un pahar de smântână. După ce o desfacem în buchete și o spălăm, punem conopida la fiert în apă cu puțină sare, timp de circa 20 de minute. Adunăm apoi buchetele de conopidă, le scurgem de apă și le pasăm. După ce s-a răcit, amestecăm pasta cu smântâna și cu ceapa tocată mărunt. Crema astfel obținută se pune într-un bol și o ornăm cu felii de roșii. Crema de conopidă poate fi servită pe felii de pâine prăjită.
Există multe mâncăruri cu conopidă, pregătite în cuptor. Una dintre ele are la bază o veche rețetă găsită în bucătăriile curților boierești. Avem nevoie de un pui, de un pahar cu smântână, coajă de lămâie, câteva linguri de făină, o legătură de pătrunjel și, desigr, de o conopidă. Tăiem puiul în câteva bucăți și, fiind o rețetă boierească, îl rumenim în unt după care adăugăm puțină supă, lăsându-l să fiarbă înăbușit. Tot în unt rumenim și câteva linguri de făină, obținând un rântaș pe care îl turnăm, după ce l-am subțiat cu puțină supă, peste bucățile de pui.
Desfacem o conopidă în buchete mici, pe care le punem la fiert pentru circa jumătate de oră împreună cu bucățile de carne. Spre final, presărăm coajă rasă de lămâie și punem sare după gust. Atunci când mâncarea este pusă în farfurii, deasupra se toarnă puțină smântână și se presară frunze tocate de pătrunjel.