Mâncăruri braşovene
În meniurile restaurantelor braşovene întâlnim multe mâncăruri şi deserturi cu denumire de origine.
Ștefan Baciu, 11.05.2018, 16:07
O plimbare pe strada comercială a Braşovului este un prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor terase pe lângă care treceţi. Pentru început putem menţiona covrigii împletiţi, care îşi au originea în Bavaria, dar de care braşovenii sunt foarte mândri, poate şi datorită reţetei lor, pe csre nu vor să o dezvăluie.
În meniurile restaurantelor braşovene întâlnim multe mâncăruri şi deserturi cu denumire de origine. La aperitiv se poate mânca bulz de la Moeciu” sau salată braşovenească”, în care se amestecă salam, cascaval, morcovi, mazăre şi gogoşari în oţet, maioneză şi muştar.
Din împrejurimile Braşovului am cules reţeta unei supe cremă de fasole boabe. Boabele de fasole se pun la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi fasolea se fierbe, vărsând de două ori apa în care a fiert. Separat, se pun în cuptor doi morcovi şi două rădăcini de păstârnac până se coc uşor. Se pasează împreună cu boabele de fasole, se adaugă puţin piper măcinat şi sare, după gust, precum şi puţin tarhon, proaspăt sau conservat. Acum, în perioada primăverii, pot fi adăugate frunze de ştevie şi de lobodă. Acestea se trece prin ulei încins, după care se pasează şi se amestecă cu boabele de fasole şi cu rădăcinoasele, precum şi cu zeama în care au fiert boabele de fasole. Înainte de a fi servită, în farfuria cu supa cremă de fasole se presară tarhon şi mărar mărunţit.
Un alt preparat specific este tochitura braşoveană. Avem nevoie de un kg de carne de viţel, de jumătate de kg de ficat, de inimă, rinichi şi de splină de porc, de 3 cepe mari, o căpăţână de usturoi, de bulion şi de puţin vin. Curăţăm rinichii şi îi lăsăm în apă cu oţet. Mărunţim carnea de viţel şi o călim puţin în untură, împreună cu usturoiul şi cu cepele, tăiate mărunt. În vas turnăm puţină supă sau apă şi lăsăm la foc mic. Adăugăm organele, tocate mărunt, lăsăm compoziţia la foc mic circa jumătate de oră, amestecând din când în când. Spre final adăugăm un pahar de vin rosu, busuioc, cimbru şi piper, o lingură de bulion şi mai lăsăm compoziţia pe foc încă 10 minute. Se serveşte imediat cu o portie de mămăligă şi cu un vin roşu demisec.
Dacă mai doriţi ceva la desert, să stiţi că aveţi de unde alege. Pe lângă prăjituri, aveţi şansa de a gusta clătite braşovene”, umplute cu brânză dulce şi stafide sau trigoane de la Râşnov”, umplute cu mere sau cremă de vanilie.